Bouřlivé výšiny přehled
Emily Brontë
Tento působivý historický román se odehrává na Drozdově a Větrné hůrce od druhé poloviny 18. století do počátku 19. století. Je mistrnou psychologickou studií člověka, který zasvětil život pomstě. Autorka sugestivně líčí prostředí, v němž hrdina vyrůstal, objasňuje příčiny, pro které se z normálního chlapce vyvinul v ovzduší nenávisti tvor, který splácí všechny domnělé i skutečné křivdy nelidským způsobem a jenž nezná slitování ani sám se sebou. Jediná bytost, žena, která je schopná učinit z něho normálního člověka, se provdá za jeho soka a za dramatických okolností umírá. Tím jsou spáleny všechny mosty mezi hrdinou a okolním světem a začíná příběh fanatické pomsty na všech příslušnících rodiny milované ženy.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1946 , Jan LaichterOriginální název:
Wuthering Heights, 1847
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bouřlivé výšiny. Přihlašte se a napište ho.
![mila2411 mila2411](https://www.databazeknih.cz/img/users/30_/301190/m_mila2411.jpg?v=1737351462)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Klasika. Nelehké, ale návykové čtení. Ten mráz a beznaděj jsem cítil ještě dlouho po odložení knihy...
Pád Númenoru, Panský dům a další knižní novinky (36. týden)
03.09.2023
Knižní novinky (3. týden)
16.01.2022
Knižní novinky (16. - 23. 11.)
16.11.2013
Kniha Bouřlivé výšiny v seznamech
v Přečtených | 7 992x |
ve Čtenářské výzvě | 1 478x |
v Mé knihovně | 2 239x |
v Chystám se číst | 1 518x |
zfilmováno rodinné vztahy anglický venkov 18.-19. století pomsta blata panství romance vášeň klasická literaturaAutorovy další knížky
2009 | ![]() |
1944 | ![]() |
1944 | ![]() |
Knížka, které jsem se delší dobu vyhýbala. Měla jsem z ní upřímně strach. Teď po přečtení nechápu proč. Četla se snadno. I pár dní po přečtení jí mám stále v hlavě.
V pár komentářích bylo psáno, jak se ztráceli v postavách a jejich příbuzenství. Myslím, že kdo to četl pozorně s užíval si čtení, se ztratit nemohl. Vše je dřív či později jasně vysvětleno.
Kniha z anglického venkova ve zkratce o dokonalé pomstě. Ve skutečnosti, dle mého názoru, je jen a pouze o trýznivé hluboké lásce.
Určitě všem doporučuji přečíst!