Boží kniha od Pastoral Brothers přehled

Boží kniha od Pastoral Brothers
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484090/bmid_bozi-kniha-8ea-484090.jpg 4 50 50

O náboženství vážně i nevážně s dvojicí farářů-influencerů. Na počátku bylo pivo – a u něj mladí evangeličtí faráři Karel Müller a Jakub Malý dostali boží nápad. Co takhle založit farářsko-youtuberskou dvojici? A protože zázraky se dějí, jejich kanál Pastoral Brothers skutečně vznikl a sbírá zástupy sledujících, mezi kterými jsou i ateisté. Jak Karel s Jakubem vnímají Desatero? Kde se víra protíná se vztahy a sexualitou? Nejen to se dozvíte v hloubavé i zábavné sbírce textů, které řeší duchovní otázky s nadhledem.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Boží kniha od Pastoral Brothers. Přihlašte se a napište ho.

WileE.Coyote
16.03.2025 3 z 5

Na Boží knize čtenáře na první pohled zaujme její široký záběr. Originálně graficky zpracovaná kniha s pevnou vazbou si klade za cíl na svých téměř 240 stranách představit výklad hned tří textů, které tradičně tvoří základ katechismů coby souhrnů křesťanského učení: Apoštolského vyznání víry, Desatera a modlitby Páně. V závěru pak navíc čtenáře uvádí do problematiky spjaté s lidskou sexualitou.

Kniha je provokativní svou formou i obsahem. Ve snaze přiblížit se stylu komunikace dnešních dospívajících se v textu téměř na každé stránce objevují emotikony a pro odlehčení velmi často také více či méně zdařilé humorné poznámky. Vyzdvihnout je zapotřebí srozumitelný jazyk a čtivost.

V úvodu autoři předkládají návod k četbě knihy. Čtenář v ní nemá spatřovat studijní příručku akademické teologie. PB chtějí především ukázat, jakým způsobem lze promýšlet svou víru v kontextu 21. století. Záměrem je také podělit se o vlastní duchovní zkušenost a pozvat ke kladení otázek i hledání odpovědí. Tímto způsobem chtějí PB povzbudit své čtenáře k samostatnému hledání vlastní duchovní cesty. Tvůrčí zásadu „4P“, jak se s ní setkáváme např. u Benjamina Kurase (pobavit, poučit a přimět k přemýšlení), tak završují cílem pomoci prohloubit čtenáři jeho vztah k Bohu, druhým lidem a k sobě samému.

Způsob, jakým PB nutí své čtenáře přemýšlet a klást si otázky, je cesta kontroverze a paradoxu. Autoři čtenáře nenechají v klidu. Vážné pasáže se mísí s těmi méně vážnými. Nejsou zde výjimkou velmi ostré výroky, které nadzvednou tradičněji založené čtenáře ze židle, aby pak byly (třeba až o několik desítek stran později!) korigovány a čtenáři se tak mohla přestat vařit krev v žilách. Takto např. čtete pasáže, u kterých se nemůžete ubránit pocitu, že vyzývají ke spoléhání se na „lacinou milost“ (víru bez poslušnosti), abyste poté mohli být upokojeni slovy o potřebě naprosté odevzdanosti Bohu a jeho vůli. Na jedné straně můžete číst odstavec, ve kterém se zdá, že Bůh je vnímán pouze jako nadstavba našeho lidského etického snažení - člověk od Boha nepotřebuje více než jen trochu pomoci. Na druhé straně jste ujištěni, že Bůh je základem veškeré skutečnosti a že odpuštění a pravý život naleznete teprve v něm. Překvapí, že v knize prošpikované často nepříliš uctivými vtípky si přečtete v rámci výkladu „Posvěť se jméno tvé“ i v modlitbě formulované vyznání: „Mám posvěcovat Tvoje jméno? Chápu, že to asi znamená, že bych si Tě neměl brát jen tak do huby. Nechci Tě brát na lehkou váhu a dělat si z Tebe jen srandu. Doufám ale, že máš rád vtipy a že se rád zasměješ…“ (s. 129). Nalezneme zde vedle sebe také antiklerikálně laděné průpovídky i upřímně míněné pozvání do společenství církve. Knihu je tedy zapotřebí vnímat jako celek. Při její četbě je však potřeba u konzervativnějšího čtenáře mnoho trpělivosti.

Z teologického hlediska kniha vykazuje silné prvky kulturního protestantismu. Charakteristický je pro ni spíše optimistický pohled na člověka a důvěra v jeho schopnosti. Časté jsou výzvy ke vnášení hodnot Božího království do tohoto světa a k zasazování se v jeho prospěch. Na postavě Ježíše je vyzdvihován především jeho život. (Nepřekvapí, že Ježíš je líčen zejména jako provokativní a kontroverzní postava.) S motivem zástupné smrti jako by si PB však nevěděli příliš rady. Při řešení otázek v oblasti sexuální etiky (jakkoli zde principiálně PB nechtějí vystupovat návodně) je zřetelné, že zaujímají jednoznačně kompromisní stanoviska (s důrazem na osobní zodpovědnost). Co však v rámci této teologické linie (a zejména u farářů ČCE) překvapí, je jeden odstavec (předpokládám, že nevědomě) velmi blízko stojící učení dispenzacionalismu (nauce, že v průběhu různých věků lidských dějin - dispenzací - Bůh jednal s lidmi různými způsoby, viz s. 29).

Bible a její výklad hraje v Boží knize nemalou roli. Je zajisté chvályhodné, že PB nevytrhávají verše z kontextu. Biblické oddíly (zpravidla velmi dobře) vykládají s ohledem na historické a kulturní souvislosti. Tak se jim daří uvést na pravou míru mnohá zažitá neporozumění biblickému textu, zejména v otázkách sexuální morálky - např. Ónanův hřích nebo důvod potrestání města Sodomy. (Neměli bychom být překvapeni, že v centru jejich pozornosti stojí příběhy a texty spíše bizarní.) Nebezpečím takového přístupu k Písmu však může být uzavření textu do minulosti. Ježíšův výrok, že „každý, kdo hledí na ženu chtivě, již s ní zcizoložil ve svém srdci“ (Mt 5,28) si zajisté podržel svou platnost i do dnešní doby. V Bibli zběhlý čtenář také nutně musí dojít k závěru, že by PB zajisté slušelo více pozornosti biblickému textu jako takovému. Autoři např. tvrdí, že se apoštol Pavel nikde nezmiňuje o prostituci (s. 198). 1K 6,16 však dle mého názoru svědčí o opaku. Ne vždy se jim také daří přiléhavě dokreslit či parafrázovat strohé podání Písma, což působí zavádějícím dojmem.

Pokud se vám dosud zdálo, že se Vás snažím od četby spíše odvrátit, pokusím se nyní v krátkosti vypsat, proč je naopak dobré a užitečné knihu číst. Navzdory výše řečeným výtkám se totiž v Boží knize setkáváme s promyšlenou a inspirativní četbou. PB jsou např. přesvědčeni, že setkání s krásou proměňuje. V dovedně napsaných poeticky laděných textech tak vyzývají čtenáře k rozjímání nad Boží přítomností, láskou a dobrotou v přírodě. Koho oslovují knihy Marka Orko Váchy, jistě si v těchto pasážích přijde na své. Čtenáři se také mohou těšit na mnohé výstižné aktualizace biblických textů („Kosmický software se stal hardwarem“, s. 30). Výklady Apoštolského vyznání víry, Desatera a modlitby Páně jsou s ohledem na omezený prostor, který jim mohl být věnován, v drtivé většině velmi zdařilé a dobře přístupné. Přestože ne každému může být blízká perspektiva, ze které se tato látka pojednává, zajisté lze mnohému přitakat a přijmout to za své. Evangelikálním křesťanům bezesporu nebude proti srsti, že nejcitovanějším veršem je Ježíšovo dvojpřikázání lásky...

MikediHall
02.01.2024 1 z 5

Mám vážné pochybnosti o tom, že je kniha inspirovaná Duchem Svatým.

amejzlík
23.09.2023 3 z 5

U knih s tématem víry se snažím hledat různé názory autorů bez ohledu na to, z jaké církve jsou. Snažím se si z textů vzít to, co mne může obohatit. Karel s Jakubem mají pohledy na věci víry a svět kolem sebe celkem rozumné. Samozřejmě mi něco sedělo více, něco ne. Zjistila jsem, že jsem spíš více konzervativní. Párkrát mne během čtení udivilo do jak těžkých témat jsou ochotni a schopni se s odvahou a Boží pomocí pustit. Klobouk dolů.

Vychází Ticho a další knižní novinky (44. týden)

29.10.2022

Kniha Boží kniha od Pastoral Brothers v seznamech

v Mé knihovně17x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)