Boží muka přehled

Boží muka
https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/201403/bmid_bozi-muka-201403.jpg 4 184 184

V Božích mukách, první samostatné knize Karla Čapka z roku 1917, dostupuje jeho umění prvního ze svých vrcholů. Stavební princip jedenácti novelových balad spočívá v tom, že v nich všechno směřuje k nějaké neviditelné, neznámé nebo nerozluštitelné události: k původu záhadné stopy nalezené ve sněhu, k osudu dívky uprchlé z domova, k povaze a osobě prchajícího zločince, k cizí minulosti. Vše v ději ukazuje kamsi za děj, ale kam? Stejně jako vše v životě ukazuje kamsi za život, ale k čemu?... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Boží muka. Přihlašte se a napište ho.

Aleshgang
16.12.2024 4.5 z 5

Tuto prvotinu mého velice oblíbeného spisovatele Karla Čapka, jsem pořídil přímo původní vydání z roku 1917, a bylo dost zajímavé sledovat jak se psaná slova změnila (např. slovo komisař se psalo komissař, se dvěma s). Co se týče samotných povídek, jsou velice filosofické, což není na škodu, ale ne každý to pochopí. Tady tu knihu doporučuji spíše pro pokročilé čtenáře Čapkova díla. Našel jsem zde moc pěkné povídky které se mi líbili (např. legendární ŠLÉPĚJ která byla předobrazem povídky šlépěje v povídkách z druhé kapsy, také se mi líbila ČEKÁRNA, ta byla moc hezky laděná do té doby, či mírně detektivní povídka HORA). Celkově se jedná o geniální dílo, které se zamýšlí o člověku, o jeho citech a myšlení. To je právě jedna z věcí co na Čapkovi miluji...

LuckaK.088
31.10.2024 4 z 5

Čapkova prvotina byla pro mě hodně filozofická a nebudu předstírat, že u všech povídek jsem pochopila, nad čím přesně se zamýšlel nebo co chtěl vyjádřit. Není to "hltací" kniha, vyžaduje čas, klid a soustředěnost.
Právem se u Čapka mluví o slohovém mistrovství. A užila jsem si ho i v těchto povídkách.

"Ulice je prázdná; napravo a nalevo rozevírá se nekonečná dráha opuštěnosti. Čekání zmrtvělo. Vše slilo se v beztvarou látku úzkosti."

"Byla tu od prvopočátku: zprvu pružná, fluidní, povolující nebo napjatá; ponenáhlu znehybněla, stala se tíhou a hmotným tlakem, jako nesmírné svěravé břímě v prsou. Ale byla to zdánlivá nehybnost ohromného vejce, jež se soustředí a připravuje k životu. Rostlo to, jako roste vřed; stále šíře se rozpíná tupý, hnětoucí tlak, zdá se bez hranic, ale náhle se stahuje do středu v jediný bod pronikavé bolesti."

666Jitka
11.04.2024 5 z 5

První samostatná kniha Karla Čapka, ve které se projevuje naplno jeho spisovatelský talent, inteligence a vnímavost. Zdánlivě se mohou povídky zdát tak trochu všední, s nádechem záhadnosti, ale ve skutečnosti je tomu právě naopak. Dle mého názoru jde o hlubší až filozofická zamyšlení nad různými tématy života a smrti, lidského bytí jako takového a různých jiných aspektů existence, které leží za hranicí lidského chápání.

Pravdu musíš zažít jako cit, dříve než se ti stane slovem. Musíš se v ní octnout jako v prostoru, který nikam nevede, ale otvírá se na všechny strany; neboť tvé přemýšlení je jenom cesta jedním směrem, jako chodba mezi stěnami. Tvé myšlení jde jenom kupředu po některé z mnohých cest; ale jediná pravda nikam nejde a nemá nikam zamířeno, nýbrž stojí jako rozloha.“

Kniha Boží muka v seznamech

Karel Čapek