Bratři Kipové přehled
Jules Verne
Loď James Cook, s kapitánem Gibsonem na palubě, čeká na vyplutí z Nového Zélandu směrem k Novému Irsku, kam ji vede obchod. Nicméně posádka z důvodu dezercí není úplná a kapitán proto vyšle loďmistra Fliga Balta a Vina Moda, aby najali nové členy posádky. Podaří se jim to v pochybném hostinci, kde získají čtyři nové lodníky. S novými lodníky James Cook konečně vyplouvá a zakotví ještě ve Wellingtonu, aby kapitán přijal na palubu svého syna Nata, a pana Hawkinse, rejdaře a majitele lodi. Ovšem Flig Balt a Vin Mod neusilují o nic jiného než o získání kontroly nad plavidlem, které by jim pak sloužilo k pirátství a k pašování ukořistěného zboží. Při pokračující plavbě posádka zachrání z opuštěného ostrůvku dva trosečníky – bratry Kipy. Zmocní se Flig Balt, Vin Mod a jeho komplicové lodi James Cook? Jaký bude další osud posádky na ostrovech jižního Pacifiku? Kniha vychází za kompletního ilustračního doprovodu, původních černobílých a barevných rytin, v kartonovém pouzdru, s černobílým přebalem, raženou plátěnou šitou vazbou a se zlatou ořízkou knižního bloku.... celý text
Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: 2016 , Josef VybíralOriginální název:
Les Frères Kip, 1902
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bratři Kipové. Přihlašte se a napište ho.
Tato kniha mě nadchla svým spikleneckým duem lodníků, kteří od začátku pletichařili, aby udělali na lodi převrat. Když do hry vstoupili bratři Kipové, bylo mi jasné, že to pro mé favority nedopadne dobře. Konec mě vcelku naštval. Ale bylo to zábavné čtení, a opravdu jsem takové rozuzlení neočekávala.
Asi nemá smysl popisovat děj, to už udělali jiní. Každopádně se jedná o dobrodružný román s detektivní zápletkou, a to román vůbec ne špatný. V první části jde o dobrodružství námořní, ve druhé (zajímavější) části se dostaneme do trestanecké kolonie. Verneův rukopis je jasný, záporáci jsou prostě záporní a kladní hrdinové čestní až za hrob. Dozvíme se i spoustu zajímavostí o tichomořských souostrovích. Co se týče těchto poučných geografických informací, dokázal je tentokrát autor udržet v rozumném rozsahu, takže knihu obohacují. A i přes svých 400 stran se čte velmi dobře.
Láska a jiná slova, Smějící se bestie a dalších 60 knižních novinek (17. týden)
24.04.2022
Kniha Bratři Kipové v seznamech
námořnictvo vraždy námořníci vyšetřování námořní výpravy
1937 | Dvacet tisíc mil pod mořem |
1965 | Cesta do středu Země |
1985 | Dva roky prázdnin |
1963 | Pět neděl v balónu |
1963 | Cesta kolem světa za osmdesát dní |
Dnes máme čtenářské výzvy, v době dávno minulé (z hlediska dnešních teenagerů, tiktokerů, youtuberů a influencerů zcela určitě) jsme si psali čtenářský deník. Jedno z témat znělo Jules Verne, i vydyndal jsem na babičce titul zdaleka ne tak známý - jinak se to hemžilo Tajuplnými ostrovy, 20 000 mílemi pod mořem a sem tam proběhly kolem i Děti kapitána Granta. S ohledem na dobu čtení jsem odhalení trestného činu nerozporoval, vlastně dodnes nevím, zda je či není aspoň částečně možný. Bohužel jsem byl hodně zklamán televizní inscenací ČT, která z Bratrů Kipových udělal něco docela jiného - postavy mají zcela jiné charaktery a ani příběh neběží podle předlohy.