Bratrstvo neohrožených přehled
Stephen Edward Ambrose
Stephen E. Ambrose, autor amerického bestselleru D-Day (Den D), se v knize Bratrstvo neohrožených věnuje pozoruhodné jednotce americké armády - rotě E 506. pluku 101. vzdušné výsadkové divize. Kromě bojových úspěchů, mezi něž patří excelentní výkony při invazi v Normandii, v bojích v Ardenách nebo v Holandsku, Ambroseho zaujal zvláštní vztah mezi jejími příslušníky, který přetrval dlouhá desetiletí po skončení války. "Mezi těmi veterány byl evidentní tak blízký a důvěrný vztah, s jakým jsem se za celé čtvrt století rozhovorů s válečnými veterány setkal jen zřídkakdy, pokud vůbec. Z jejich rozhovoru o ostatních členech roty a o různých srazech za uplynulá desetiletí bylo zřejmé, že dosud zůstávají jakýmsi 'bratrstvem neohrožených'," napsal Ambrose po dokoknčení knihy v roce 1991. Kniha je vedle podrobného popisu výcviku a bojů roty E od Normandie až po obsazení Hitlerova Orlího hnízda v Brechtesgadenu také sondou do mezilidských vztahů elitních vojáků, popisem vzniku řady přátelství "na život a na smrt" a v neposlední řadě také pohledem na západní frontu druhé světové války očima řadového amerického vojáka.... celý text
Literatura světová Literatura faktu Válečné
Vydáno: 2010 , JotaOriginální název:
Band of Brothers, 1992
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bratrstvo neohrožených. Přihlašte se a napište ho.
Knihu hodnotím jako lajk, nikoliv jako odborník.
Kniha to byla opravdu zajímavá a velice podrobná. Mnohem podrobnější, než stejnojmenný seriál, který jsem viděl jako první. Líbilo se mi, že se kniha zajímá i více o samotný trénink budoucích výsadkářů a i o jejich poválečnou dobu.
Ale teď pozor. Kniha obsahuje mnoho malých detailů, mnoho "termínus-technikus" a hlavně mnoho jmen (ve kterých jsem se už ztrácel). Takže je, za mě, jedná o celkem náročnou literaturu. Také jsem se zajímal a zjisti, že autorovy knihy nejsou až tak na 100% podle pravdy a určitou čast si zromantizoval (jsem zjisti, když jsem začal číst...)
Když ale tato fakto pominu a budete se hlavně zaměřovat na zbytek toho, co kniha nabízí, tak se jedná o velice povedené dílo. Které mohu určitě doporučit.
Najdete zde akci, klidnější čási, vývoj, dynamiku, zvraty a to, že nikdo nebyl svatý a jiné...
Jediná část, ketrá mě moc nebavila, byl konec (protože to bylo čistě o povídání).
Ac moc neholduji valecnym kniham a filmum, k teto knize jsem se dostala po shlednuti stejnojmenneho serialu, ktery me zaujal, a chtela jsem vedet, jestli v knize toho nebude o jednotlivych hrdinech vice :)
„"Dědo, ty jsi byl ve válce hrdina?" "Ne" odpověděl jsem, "ale sloužil jsem v rotě, kdy bylo hrdinů plno."“
Kniha Bratrstvo neohrožených v seznamech
druhá světová válka (1939–1945) války parašutisté, parašutismus zfilmováno – TV seriál výsadkáři
2010 | Bratrstvo neohrožených |
2006 | Den D 6. 6. 1944 – Vrcholná bitva druhé světové války |
2004 | Občané vojáci |
2006 | V nebezpečných výšinách |
2006 | Vítězové |
Další zdařilý (dokumentárně-románový) pohled na účastníky vítězné strany 2. světové války.
Audiokniha, načtená opět skvěle, Martinem Zahálkou.