Brillovka přehled

Brillovka
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/498771/bmid_brillovka-29r-498771.JPG 5 1 1

Publikace je věnována historii firmy na pletené zboží Leo Brill Co., historii textilního průmyslu v Rožnově pod Radhoštěm a v neposlední řadě rekonstrukci bývalé budovy firmy na víceúčelový dům zvaný Brillovka.

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Brillovka. Přihlašte se a napište ho.

Koka
05.10.2024 5 z 5

Mnohé staré budovy procházejí rekonstrukcí, vrací se "do provozu", a u některých z nich to spisovatelé využijí k napsání více či méně smyšleného příběhu spojeného s jejich majiteli či staviteli (viz Skleněný pokoj). To je i případ této skvělé knížky věnované tovární (!) budově v Rožnově pod Radhoštěm a osudům lidí, spjatých s existencí továrny na pletené zboží. A protože šlo o židovské rodiny a jejich příběhy v letech cca 1900 - 1945, tak jsou to osudy vesměs tragické a příznačné pro tu dobu a ten region. Na zrodu továrny, jejím provozu a pozdějším "převzetí do správy" nejdřív arizátorem, pak komunistickým režimem je skvěle vykreslený příběh I. republiky, postupná industrializace chudého regionu a vývoj myšlení tamějších lidí.
Kniha mne mimořádně zaujala a děkuji rodině Študentových za to, že pro dnešek zachránili a oživili nejen budovu, ale díky této knize i příběhy mnoha zajímavých lidí s ní spjatých.
Doporučuji.

Kniha Brillovka v seznamech