Britannia Road 22 přehled
Amanda Hodgkinson
Silvana s osmiletým synkem míří po hrůzných letech živoření a skrývání v lese z válkou zničeného Polska do Anglie, kde už na ně čeká její manžel Janusz, který proti Hitlerovi bojoval jako člen polských perutí Královského letectva. Ze všech sil se snaží přichystat své dávno ztracené rodině nový a šťastnější začátek. Ale šestileté odloučení a temná tajemství nedávné minulosti všechny změnila. Dokážou se ti dva smířit sami se sebou a svými prožitky, přijmout vzájemné rozdíly a udělat za minulostí tlustou čáru? A dokáže se divoký chlapec podělit o matku s tím cizím mužem, který se náhle zjevil v jeho životě a nárokuje si právo jednat s ním jako se svým synem?... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2013 , Kniha ZlínOriginální název:
22 Britannia Road, 2011
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Britannia Road 22. Přihlašte se a napište ho.
Koupeno ve výprodeji za 39 Kč a veliké, příjemné překvapení!
Příběh válečný - po přečtení Šikmého kostela II velmi uvěřitelný a realistický. Polsko rozervané dvěma věčně hladovými chřtány; otřesná zkušenost. A život těsně poválečný: žádná velká dramata, řeklo by se, takový obyčejný život snažící se po válce vklouznout do někdejších kolejí. Ale to není tak snadné, jak by se zdálo. Všichni si od míru slibovali velmi mnoho; přežít je určitě velké štěstí, ale to samo na další spokojený život nestačí.
Mně vadily dvě drobnosti. Jednu zmínil ve svém komentáři Neo1tex. A ta druhá se týká válečného putování Janusze a jeho kamarádů Evropou - buď byly předválečné hranice jinde, nebo nepoznám hranice jednotlivých států. Navíc mi připadá, že si cestu zbytečně prodlužovali, takže to mi vážně nešlo na rozum.
Překlad i jazyk knihy mi připadají velmi dobré, chyby jsem nenašla žádné. A to jméno hlavní hrdinky: tak výstižné! Výborná kniha.
"Na rozbouřeném moři, kde se teď oba plaví, je jí chlapec záchranným člunem. Té představy se nedokáže zbavit, ať se snaží sebevíc. Pluje v temných vodách. Tyhle kalné myšlenky ji však neděsí. Děsí ji vědomí, že ji synáček sice chrání, ale zároveň stahuje pod hladinu."
O válce po válce. Jinak ji prožívali muži, jinak ženy. A najít zpátky k sobě cestu je někdy skoro nemožné.
Kniha Britannia Road 22 v seznamech
Vubec to neni spatna kniha a rozhodne stoji za precteni, ale nejak bych potrebovala jeste vetsi hloubku, aby me postavy vic zasahly a byly skutecne strhujici.