Brno, můj Amarcord v čase zatmění přehled
Vojtěch Jestřáb
Brněnský spisovatel a překladatel Vojtěch Jestřáb (1922–2003) vypráví příběh svého života a zároveň příběh svého města Brna, které ožívá i postavami jeho přátel – spisovatelů, básníků, herců a malířů. Kniha zachycuje konec padesátých let minulého století, nadějné „tání“ v době Pražského jara a především následnou normalizaci. Pochmurná období 50. a 70. let vnímá autor jako „čas zatmění“. Velmi poutavá a čtivá kniha, cenná nejen svými uměleckými kvalitami, ale i z hlediska faktografického, tak přibližuje období, k němuž se současní autoři zatím jen málo vracejí.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Brno, můj Amarcord v čase zatmění. Přihlašte se a napište ho.
Kniha se mně čte dobře, jednak je napsaná opravdu poutavým slohem, a navíc jsem Brňák, takže si lehce vybavím místa a ulice, kde se pohyboval. Pro mě jeho autobiografie má jedno ale..........Nemusí se tak chlubit se svými erotickými zážitky. Existuje spousta lidí, kteří je mají lepší a větší než on a nikde o tom nečmrkají. A jestli je pravda to, že na Věru Sládkovou donášel a přitom se v této knize skoro lituje, jak byl vyhozený ze strany a taky po něm kontráši a estébáci šli, ale neuspěli u něj, tak je to hajzlík první třídy a musí teď zcela jistě "žehlit čertům puky na kalhotech".
Kniha se nečte právě rychle, navíc působí poněkud odtažitě a akademicky. Příběh je velmi intimní, plný složitých vnitřních zvratů - rozervanosti, obav, erotiky, vášní, úzkosti, místy pozérství, často dekadence, nejčastěji bohémství. I přesto kniha nabízí úžasný vhled do let, jež většina z nás nepamatuje a díky otevřenosti autora zpřístupňuje svět dávno minulý, svět pod knutou STRANY, svět plný obav, ale také nehorázných recesí a čistokrevné srandy, svět náhlých vzplanutí a útěků, svět krásných přátel i laskavých milostenek. Přes všechny drobné výtky knihu shledávám okouzlující a zábavnou.
Kniha Brno, můj Amarcord v čase zatmění v seznamech
2000 | Hmatat až k nahotě |
2012 | ...a vždycky přijde nové léto |
1997 | Brno můj Amarcord |
1988 | Nádherné stromy lásky: z milostné poezie baltických básnířek |
2002 | Znamení býka |
Nostalgické vyprávění o dětství prožitém v probouzejícím se Brně. Tak jako město, které z nevýznamného místa kdesi uprostřed Rakouska-Uherska roste do kulturního centra Evropského charakteru, i autor pomalu vyrůstá v dospělého muže.
Jedná se o intimní, čtivé vyprávění, které baví i ne-Brňáka. I tak se těším, až uvidím dnešní tvář některých v knize zmiňovaných míst.