BRSRKR: Krvavá pouť. Kniha první přehled

BRSRKR: Krvavá pouť. Kniha první
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/536108/bmid_brsrkr-krvava-pout-kniha-prvni.png 3 10 10

BRSRKR série

Ke Keanu Reevesovi se přidali další autoři, aby společně vytvořili dvojici samostatných příběhů, zasazených do 80 000let dlouhé historie BRSRKRa. V části nazvané "Symfonie šílenství" vás čeká moře krve a zkázy, když se B. díky osudovému setkání snaží ochránit starobylou Atlantidu. V druhé části nazvané "Mrtvá říše" zbyde z království vyhlazeného B. jediná přeživší. Tento tragický příběh o smrti a zkáze vypráví o ztracené lásce, intrikách a válčících říších, které probudily v Unutem to nejhorší... Je však jeho vypravěčka důvěryhodná?... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Comics Centrum

BRZRKR: Bloodline. Volume One, 2024

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize BRSRKR: Krvavá pouť. Kniha první. Přihlašte se a napište ho.

Ivan Kučera
14.12.2024 3 z 5

„Hlavná“ trilógia bola trhák, keďže Keanu Reeves, neskutočné gore orgie a na jednej strane neoriginálny, na druhej celkom chytľavý nápad o prastarom nesmrteľnom bojovníkovi. Po relatívne uzavretom finále (aj keď osobne si myslím, že sa v sérii po čase bude normálne pokračovať) však bolo „nutné“ pokračovať (= univerzum si našlo veľmi veľa samozrejme platiacich čitateľov) a keďže tvorcovia chceli aspoň na pár rokov vo fanúšikoch zanechať zdanie uspokojivej koncovky, zvolili, och aké prekvapenie, formu prequelu. Čiže jeden z najpohodlnejších, zároveň ale spravidla nezlyhávajúci spôsob. Komiks obsahuje dva kratšie príbehy situované do takej hlbokej minulosti, až som sa pravdupovediac cítil ako vo svete Barbara Conana. Predchádzajúci scenárista Matt Kindt na to šiel oveľa lepšie, vtedy mi to síce ako zázračné scenáre nepripadalo, ale oproti tejto knihe odviedol dobrú fušku. Po vizuálnej stránke je prequel krokom späť, aspoň v mojich očiach určite, aj keď sa pravdaže nájde plno čitateľov, ktorým sa bude páčiť. Za mňa to ale na Rona Garneyho (ktorý robil trilógiu) nemá. Najmä prvý príbeh nakreslený (a zároveň napísaný) Kanaďanom Steveom Skroceom (Gambit) mi pravdupovediac miestami pripadal až odfláknutý. Niečo mu určite vyšlo, miestami to vizuálne bolo dobré (farbami Davea Stewarta nikdy nič nepokazíte), ale vo všeobecnosti mi to pripadalo ako priemer, ako niečo, čo sa muselo čo najrýchlejšie nakresliť, aby komiks mohol ísť čím skôr do tlače. Ilustrátor možno protestoval, možno neprotestoval, netuším, ale ak áno, šéfovia mu povedali, aby to láskavo neriešil a upokojovali ho zvrátenou frázou, že ľuďom to bude stačiť. Rebekah Isaacsová v druhej „poviedke“ odviedla o čosi lepší výkon. Ilustrovala scenár Mattsona Tomlina, ktorého poznáme najmä ako scenáristu Batman: Dvojník. Keanu Reeves samozrejme ani tentoraz nerobil „nič“, proste iba hlavný antagonista vyzerá ako on + údajne sa podieľal na námetoch, aj keď ja osobne si myslím, že skrátka len na samom začiatku pred rokmi vymyslel príbeh X storočí starého zabijaka a viac sa do série nestaral (azda mu občas niekto poslal na ukážku pár stránok, na čo uznanlivo pokýval hlavou a šiel natáčať filmy). Škoda, že tvorcovia v prequele nešli viac do detailov pri sexe. Z toho jedného (zato celostranového) nedokážete spustiť zrak. Znova sa tak dostáva na pretras smiešnosť celej záležitosti: v komiksoch je násilie najhrubšieho zrna v pohodičke, veď nech si deti pozerajú, ako to vyzerá, ak človeku vybuchne hlava alebo mu vytiahnete črevá von z brucha na čerstvý vzduch, ale sex je prísne zakázané tabu pre úchylákov. Je to proste zvrhlý, chorý prístup, treba to povedať konečne otvorene a na rovinu. Čo sa násilia týka, hlavne prvý príbehu ide zase raz za doraz a ponúka ľudské telá v natoľko zdeformovanom, znetvorenom štádiu, až som chvíľu premýšľal, kde na to tvorcovia chodia.

RaptoR
13.12.2024 3 z 5

První samostatná Krvavá pouť berserkera "dějinami" trpí neduhem většiny povídkových sborníků, totiž nevyrovnanou kvalitou obsažených povídek, což dohromady dává průměrný čtenářský zážitek. Komiksy mají v tomto ohledu štěstí, mohou těžit ze své vizuální stránky. Zde se sice jedná o klasicky lehce zapomenutelné digitální kresby, nicméně coloring první povídky dělal můj oblíbenec Dave Stewart, který dodal běsnění Unuteho ten správný patinový nádech.
Více v recenzích.

jan8470
25.11.2024 4 z 5

Za projektem BRSRKR stojí herec Keanu Reevs. Příběhy o prokletém, nesmrtelném válečníkovi, jehož touha zabíjet je nesmírná přinesla trilogie, kterou vydalo nakladatelství Comics Centrum. To nyní vydává prequel. Byť se trilogie odehrává v současnosti,BRSRKR Krvavá pouť zavede čtenáře do přehluboké minulosti.
„Přišel jsi sem jen proto, abys zemřel, odporný hlavonožče!“
Povídka Symfonie zkázy zastihla barserkra Unuteho na dvoře krále bájné Atlantidy. Příběh si roztomile pohrává s Lovecraftovským mýtem a nadchne všechny fanoušky žánru meč a magie.
„Je darem bohů… Nebo prokletím, když nebudeme opatrní.“
Druhá povídka se jmenuje Padlá říše a i její scénář jako by Howardovým příběhům z oka vypadl. Tentokrát tu ovšem hraje prim nikoli monstrum, ale žena a to manželka krále pouštního města Olosu. Oba příběhy jsou svižné a nepostrádají pěkné bitevní scény a zajímavou pointu. Tento příspěvek do světa komiksu BRSRK se nese v Conanovském duchu a já jako fanoušek příběhů meče a magie jsem si obě povídky užil. Kdo má rád příběhy meče a magie, tyhle povídky si užije.

Vstoupili jste bez svolení na atlantskou půdu. Pokud se ihned nevzdáte a nezaplatíte-li daň našemu králi, poznáte místo vlídnosti jeho hněv. (Symfonie zkázy)

Berserkr Unute byl velkou legendou, o které nikdo neslyšel, protože nebylo nikoho, kdo by přežil, aby o něm mohl vyprávět. (Symfonie zkázy)

Často jsem byla tázána, zda pohled na ta jatka nemá vliv na mou duši . . . (Symfonie zkázy)

Více citátů z knihy najdete u autora.

Kniha BRSRKR: Krvavá pouť. Kniha první v seznamech

Autoři knihy