Brutalismus včera a dnes: Masivní, expresivní, skulpturální přehled
Chris Van Uffelen
Budovy navržené v 60. a 70. letech ve stylu brutalismu vyzařují dodnes auru odvážného, nekompromisního designu. Francouzský termín "brut", který dal jméno tomuto architektonickému fenoménu, znamená surový nebo nerafinovaný. V posledních desetiletích zažívá brutalistní architektura comeback díky nejnovějším digitálním trendům. V naší knize naleznete vše, co o brutalistních stavbách potřebujete vědět.... celý text
Literatura naučná Architektura
Vydáno: 2019 , GradaOriginální název:
Massive, Expressive, Sculptural: Brutalism now and then, 2017
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Brutalismus včera a dnes: Masivní, expresivní, skulpturální. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Brutalismus včera a dnes: Masivní, expresivní, skulpturální v seznamech
2019 | Brutalismus včera a dnes: Masivní, expresivní, skulpturální |
2010 | Kanceláře - Collection |
Skvělá kniha v rámci možností, protože knih v češtině o brutalismu je jak šafránu. Některé reprodukce nejsou úplně top, ale v rámci celku je to i tak velmi dobré. Je to vlastně dialog mezi těmi původními čistě brutalistními stavbami hlavně ze 60. až 70. let a pak těmi defakto současnými, které ale podle mě už úplně brutalistní nejsou, spíš navazují na brutalismus a často mi přijde, že jdou jdou svou "chtěnou ladností" proti tomu těžkotonážnímu brutalismu ze 60. a 70. let. To je asi jediná výtka, totiž, že bych ocenil zařazení více těch mnohdy třeba i kontroverzních a dnes chátrajících nebo i zbouraných brutalistních staveb. Doporučuji.