Buď jako řeka přehled
Shelley Read
Sedmnáctiletá Victorie Nashová, jediná přeživší žena v rodině plné komplikovaných mužů, vede domácnost na rodinném statku s broskvoňovým sadem v malém farmářském městečku Iola v Coloradu. Wilson Moon je mladý tulák se záhadnou minulostí, vyhnaný ze své rodné země a odhodlaný jít svou vlastní cestou. Victorie s Wilem se náhodou potkají na rohu ulice a toto setkání zásadně změní jejich životy a rozpoutá koloběh touhy a nebezpečí. Když dojde k tragédii, Victorie opouští jediný život, který kdy poznala. Utíká do nedalekých hor, kde se snaží přežít v divočině bez jasné představy o tom, co jí přinese budoucnost. S měnícím se ročním obdobím sleduje i změny ve svém vlastním nitru a v krásné, ale drsné krajině nachází smysl a sílu jít dál. Znovu vybudovat vše, co ztratila, přestože její domov – statek i milovaný broskvový sad, který patří její rodině už po generace, má zmizet pod hladinou řeky Gunnison. Kniha Buď jako řeka, inspirovaná skutečnými událostmi, které provázely zkázu městečka Iola v 60. letech 20. století, je příběhem o hluboké lásce neochvějně čelící těžkostem a ztrátám, ale také o nalezení odvahy, nezlomnosti, přátelství a nakonec i domova – tam, kde bychom to nejméně čekali. Tento ohromující debut zkoumá, co znamená vést svůj život, jako by byl řekou – sbírat zkušenosti, plynout a hledat cestu vpřed, přestože je tok řeky přehrazen.... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2023 , JotaOriginální název:
Go As A River, 2023
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Buď jako řeka. Přihlašte se a napište ho.
Knihu jsem dočetla před týdnem a pořád na ni nemůžu přestat myslet! Je nádherně napsaná, s něžnými popisy přírody, s neuvěřitelně silnou a fascinující hlavní hrdinkou a strhujícím dějem. Kéž bych ji mohla celou zapomenout a přečíst si ji znovu poprvé.
Skvělé, fascinující. Po delší době knížka, která mě uchvátila.
Nevyhnu se srovnání s Kde zpívají raci. Obě napsané krásným jazykem, obě jsou o osamělých, silných hrdinkách a příroda je tu jedním z hlavních aktérů. Kya z Kde zpívají raci byla v bažině osamělá, bažina ji ale zároveň ochraňovala. V Buď jako řeka je Victorie obklopená přírodou stejně nemilosrdnou jako jsou lidé okolo. Tenhle příběh je smutný, chmurný, tragický a většinu času při čtení mi bylo do breku. Jeden z mých letošních nejsilnějších čtenářských zážitků, jen nedoporučuji číst, pokud se sami zrovna potácíte v chmurách.
Dvakrát do stejné řeky, Nové šance a další knižní novinky (4. týden)
21.01.2024
Instinkt, Dům tisíce šepotů (32. týden)
06.08.2023
„Představte si město, mlčící, zapomenuté, tlející na dně jezera, které kdysi bývalo řekou. A jestli teď přemýšlíte o tom, zda se radosti a bolesti místa spláchnou, když se zvedne povodňová vlna a odplaví je, pak vám můžu říct, že nespláchnou. Krajiny našeho mládí nás utvářejí a my si je neseme v sobě. Opředené vším, co nám daly a vzaly, zůstávají součástí toho, čím se stáváme.“
Kniha Buď jako řeka v seznamech
Krásná kniha, která mě chytla za srdce.
Smutný a chmurný příběh, ale i přesto plný naděje a krásy.
Popisy přírody byly úchvatné a celou knihu jsem měla chuť na sladké a šťavnaté broskve.