Buď jako řeka přehled
Shelley Read
Sedmnáctiletá Victorie Nashová, jediná přeživší žena v rodině plné komplikovaných mužů, vede domácnost na rodinném statku s broskvoňovým sadem v malém farmářském městečku Iola v Coloradu. Wilson Moon je mladý tulák se záhadnou minulostí, vyhnaný ze své rodné země a odhodlaný jít svou vlastní cestou. Victorie s Wilem se náhodou potkají na rohu ulice a toto setkání zásadně změní jejich životy a rozpoutá koloběh touhy a nebezpečí. Když dojde k tragédii, Victorie opouští jediný život, který kdy poznala. Utíká do nedalekých hor, kde se snaží přežít v divočině bez jasné představy o tom, co jí přinese budoucnost. S měnícím se ročním obdobím sleduje i změny ve svém vlastním nitru a v krásné, ale drsné krajině nachází smysl a sílu jít dál. Znovu vybudovat vše, co ztratila, přestože její domov – statek i milovaný broskvový sad, který patří její rodině už po generace, má zmizet pod hladinou řeky Gunnison. Kniha Buď jako řeka, inspirovaná skutečnými událostmi, které provázely zkázu městečka Iola v 60. letech 20. století, je příběhem o hluboké lásce neochvějně čelící těžkostem a ztrátám, ale také o nalezení odvahy, nezlomnosti, přátelství a nakonec i domova – tam, kde bychom to nejméně čekali. Tento ohromující debut zkoumá, co znamená vést svůj život, jako by byl řekou – sbírat zkušenosti, plynout a hledat cestu vpřed, přestože je tok řeky přehrazen.... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2023 , JotaOriginální název:
Go As A River, 2023
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Buď jako řeka. Přihlašte se a napište ho.

"Závratný příběh plný soucitu a ženské nezlomnosti..." tvrdí jedna z recenzí na obalu knihy.
Za mě jde ale spíš o příběh nejprve plný naivity, nezodpovědnosti a sobeckosti a poté plný sebe trýznění a sebe trestání. Opravdu mi přišlo, že si hl. hrdinka v druhé části knihy ve vší té své bolesti doslova libovala.
Naštěstí jsem v tehdejší době nežila, a tak nemohu a neměla bych její chování soudit, ale nemůžu si pomoct. Nezachovala se sobecky jen vůči svému synovi, ale i vůči "náhradní matce" Inze. Zeptala se jí, zda se chce starat o cizí dítě, když už jedno vlastní novorozené má? Zeptala se jí na její touhy a sny, které měla a chtěla si je splnit, ale kvůli jejímu sobeckému rozhodnutí už nemohla? Když chtěla být hlavní hrdinka "rebelka" a prosadit si svou, měla to dotáhnout až do konce a ne v polovině vysrabit a hodit "to" na krk někomu cizímu...
Ne, nedokázala jsem Viktorii litovat, i když rozhodně neměla od smrti svých blízkých na růžích ustláno.
Celkově na mě z knihy padala beznaděj, smutek, chmury a nepochopení a ani poetický jazyk (který moc nemusím) to nezachránil...
Kniha není špatná, své čtenáře si určitě najde, ale já si z ní na zadek bohužel nesedla.

Nedoporučuji knihu číst, když se necítíte úplně ok. Byla strašně smutná a na mé poměry až moc tragická a depresivní. Já nevím, ale z knížky jsem měla pocit, že život je jenom o bolesti, což není pravda. A chápu, že dřív byl svět jiný, že tento svět neznám, ale opravdu mám pocit, že se hrdinka mohla chovat jinak a žít šťastněji. Asi s ní mám lehký vnitřní rozpor, protože ačkoliv pořád říkala, že to zvládne a musí jít dál, tak myšlenkově vůbec dál nešla.
Jinak byl příběh dobře, kvalitně napsaný, ale rozhodně nebudu mít potřebu se k němu vracet!
100 nejčtenějších knih roku 2024
27.12.2024
Dvakrát do stejné řeky, Nové šance a další knižní novinky (4. týden)
21.01.2024
Instinkt, Dům tisíce šepotů (32. týden)
06.08.2023
„Představte si město, mlčící, zapomenuté, tlející na dně jezera, které kdysi bývalo řekou. A jestli teď přemýšlíte o tom, zda se radosti a bolesti místa spláchnou, když se zvedne povodňová vlna a odplaví je, pak vám můžu říct, že nespláchnou. Krajiny našeho mládí nás utvářejí a my si je neseme v sobě. Opředené vším, co nám daly a vzaly, zůstávají součástí toho, čím se stáváme.“
Kniha Buď jako řeka v seznamech
v Mé knihovně | 201x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
Příběh je plný smutku a deprese. Dlouho jsem se nemohla začíst. Občas mě příběh pohltil, ale pak zase sklouznul do nudy. Nejlepší na knížce byli popisy přírody.