Buddenbrookovi přehled
Úpadek jedné rodiny.
Literatura světová Romány
Vydáno: 1971 , OdeonOriginální název:
Buddenbrooks. Verfall einer Familie, 1901
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Buddenbrookovi. Přihlašte se a napište ho.
Na sotva pětadvacetiletého autora jistě přímo ohromující výkon, nicméně celý román trpí jednou inherentní vadou: totiž že celý pojednává o neuvěřitelně nudných šosácích.
Svědčí to jedině o Mannově autorské potenci, že 500 stran této šosácké epopeje je jen přiměřeně nudných a nezajímavých.
Jedná se o text ve stylu realistického románu 19. století, nicméně přece jen mnohem méně elegantnější, šarmantnější a vyzrálejší než cokoliv od Flauberta, Balzaca či Stendhala.
Navíc, co se týče ideologického vyznění díla, už dlouho mi něco nebylo tak proti srsti. Ovlivněn Schopenhauerem a Nietzschem, Mann horuje pro nereflektovanou životní sílu obchodníků a praktické životní schopnosti prý znamenají to pravé zdraví, ten pravý způsob lidské existence; na opačném pólu pak Mann vidí estetické vnímání světa a umění jako cosi patologického, úpadkového, nepřátelského životu, parazitického.
Celé toto ideologické pojetí mi přijde křečovité, přehnané, poplatné době a hluboce pomýlené.
Je složité hodnotit knihy, které se za ta léta, kdy jsou na světě, staly klasikou, protože získaly uznání od milionů čtenářů, a to včetně těch nejnáročnějších. Pokud jim tedy člověk na tomto fóru nedá vysoké hodnocení, nesvědčí to o nízké kvalitě knihy, ale spíše o selhání čtenáře, který v nich tu kvalitu nedokázal najít. Tady ale můžu s naprosto čistým svědomím prohlásit, že se mi to moc líbilo. Postavy Tomáše, Tony i hošíka Jana (a řada dalších) jsou nezapomenutelné, německý měšťanský a obchodnický svět 19. století je tu skvěle vykreslen, leckterá myšlenka a postřeh autora platí i pro dnešní moderní svět. Určující síla peněz, moci a úspěchu je tu pořád, snad jen že i citlivější, umělecky založené duše mají možnost se v našem světě lépe prosadit. Na rozdíl od jiných knih, které byly také předmětem školní výuky, mi naštěstí požitek z četby nezkazil ani prozrazený děj (jestli se nepletu, učili jsme se něco o tom, že jde o příběh úpadku německé obchodnické rodiny, což je naštěstí velmi neurčitá charakteristika). Takže vřele doporučuji případné předsudky vůči doporučované školní četbě překročit a do knížky se pustit.
Kniha Buddenbrookovi v seznamech
v Mé knihovně | 245x |
1975 | Kouzelný vrch |
1980 | Buddenbrookovi |
1973 | Smrt v Benátkách |
1956 | Mario a kouzelník |
1961 | Doktor Faustus |
Vlastním český překlad od Paula Eisnera. Nedávno jsem se k němu znovu vrátila. Je tak osvěžující číst slova, která dnes už nevidíte. Člověka doslova povznáší neobvyklá rozsáhlost a pestrost slovní zásoby. Zároveň si člověk uvědomí, jak velmi jazyková kultura upadla. Škoda, že se vývoj ubírá tímto směrem. Jestli jednou někoho bude povznášet jednotvárnost a oploštělost slovní zásoby dnešní doby, si raději netroufnu ani odhadovat.