Budkáčik a Dubkáčik přehled
Jozef Cíger Hronský
Tak, akoby nič, sa začínajú podarené zážitky dvoch dobráckych bravkov, ktorí pred premenou na jaterničky radšej zutekali do sveta. Nevodilo sa im zle: i kašu si našli, i ľudskú posteľ, a boli si istí, že keď bude človek taký múdry ako prasa, bude pod posteľou spávať. Naučili sa aj iné múdrosti: výhodné krajčírske remeslo, ba i muzikantské a kominárske. Putovalo sa im neveselo i veselo - veď knižka o nich patrí k najkrajším v slovenskej detskej literatúre.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Budkáčik a Dubkáčik. Přihlašte se a napište ho.
Tak jsem se mohla tak trochu blejsknout, že si ještě po víc než 50 letech pamatuju svoji oblíbenou větu z téhle knížky, ale nemůžu, protože ta samá je i nahoře v anotaci: "Keď bude človek taký múdry ako prasa, bude pod posteľou spávať." Zrovna tohle mi tenkrát připadalo neodolatelně zvukomalebné a vtipné a přispělo to k mojí zálibě ve slovenštině. Bylo mi devět, byli jsme na dovolené v Tatrách a celou tuhle knížku, nalezenou na ubytovně, jsem přelouskla s velkou chutí. Navíc jsem z ní i předčítala rodině a byly to hezké chvíle.
Můj starší bratr zase dával k lepšímu úryvky ze slovenského Tarzana. Přičemž nás nejdřív poučil, co znamená slovo konáre. Jsou to větve, takže zrovna v Tarzanovi se o nich mluvilo opravdu hodně často : o)
Kniha Budkáčik a Dubkáčik v seznamech
2002 | Jozef Mak |
1932 | Sokoliar Tomáš |
2005 | Smelý Zajko v Afrike |
2008 | Slovenské povesti |
1970 | Zakopaný meč |
Jedna z mých nejoblíbenějších dětských knížek. Chytrá a zábavná analogie o světě prasátek ve světě lidí, s neopakovatelnou atmosférou, psaná s lehkou nadsázkou, až ironií.