Budování státu I. přehled
Ferdinand Peroutka
Jedinečný a zasvěcený výklad historie budování Československa z péra předního žurnalisty první republiky.
Literatura naučná Historie
Vydáno: 1991 , Academia , NLN - Nakladatelství Lidové novinyvíce info...
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Budování státu I.. Přihlašte se a napište ho.
I skoro po sto letech stále svým pojetím, čtivostí a dobovým vhledem do událostí nepřekonaná práce o prvních dnech, měsících a letech republiky.
Udělám si přestávku, ale už nyní mohu napsat, že to je opravdu mistrovské dílo, které mě místy vtáhlo do popisovaných událostí, jako nějaký thriller. Spolu s Kárníkovo trilogií, jsou tyto knihy mým pilířem poznání a utváření pohledu na období 1. republiky.
Skvěle podáno, byť v počátcích si člověk musí přeci jen trochu přivyknout na ten jazyk, odpovídající době svého vzniku. Plno detailů událostí pomáhající pochopit věci v širších souvislostech a i hlubší rozbor některých osobností té doby.
Pět zasloužených a obdivných hvězd.
Kniha Budování státu I. v seznamech
1990 | Proč nejsem komunistou |
1991 | Budování státu - komplet |
1991 | Budování státu I. |
1948 | Oblak a valčík |
1991 | Budování státu II. |
Dokonalý průvodce českou a slovenskou politikou v době, kdy se rozpadalo a nakonec i rozpadlo Rakousko-Uhersko. Opatrné našlapování kolem Rakušanů a Maďarů, nadšení z velmocemi uznaných hranic Československa, které nerespektovaly národnostní poměry a daly nám víc území, než se kdo odvážil doufat, okamžité poválečné konflikty se sousedními státy, čeští úředníci a učitelé na Slovensku místo Maďarů, klady a problémy v soužití, jednání všech významných postav u nás i v zahraničí. Styl je striktně dokumentární, ale popisované události se valí na čtenáře tak překotně, že četba připomíná napínavý thriller (jak napsal milan3144).
...
Prvního ledna 1919, po odchodu Maďarů, byla obsazena také Bratislava. Maďarský novinář se vypravil k prezidentu Masarykovi, aby mu položil otázku, zda obsazení Bratislavy není imperialismem. Masaryk nepopřel, že toto město není slovenské. Řekl: Pravda, ale není ani maďarské. Je německé.
100 % (zatím jen 18 hodnocení s průměrem 92 %).