Buduj vlast - posílíš mír! přehled
Denisa Nečasová
Ženské hnutí v českých zemích 1945 – 1955 Kniha se zabývá fenoménem ženského hnutí v českých zemích, který v daném období let 1945 - 1955 nacházel svoji realizaci především prostřednictvím organizací žen. Soustřeďuje na jejich formální a obsahové proměny, zvláště na jejich postupnou transformaci v éře komunistické vlády. Organizace žen jsou sledovány z hlediska několika hlavních ukazatelů: procesu a okolností vzniku dané organizace, proklamovaných cílů, reálné pracovní činnosti, organizační podoby, členské základny, kontaktů s mezinárodními organizacemi žen a v poúnorovém období vzájemného vztahu s KSČ. Uvedenou problematiku zasazuje do širšího kontextu první kapitola, zabývající se nástinem ženského hnutí v českých zemích od 19. století do druhé světové války.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Buduj vlast - posílíš mír!. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Buduj vlast - posílíš mír! v seznamech
ženy české ženy české dějiny ženské instituce a organizace dějiny institucí a organizací
2015 | Vyvlastněný hlas: Proměny genderové kultury české společnosti 1948–1989 |
2014 | Úvod do studia dějepisu - 1. díl |
2018 | Nový socialistický člověk - Československo 1948-1956 |
2012 | Buduj vlast - posílíš mír! |
2013 | Lenin: Kontinuita a/nebo diskontinuita ruských dějin? |
Kniha seznamuje s ženskými organizacemi v rozmezí 1945-55. Na začátku je seznámení s historií českého ženského hnutí do roku 1945 a poté autorka seznamuje především s ženskými organizacemi. Knihu bych doporučila všem, kteří se zajímají o ženské hnutí.