Bug Jargal přehled

Bug Jargal
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/54957/bug-jargal-54957.jpg 4 30 30

Historický román napsaný v duchu románů Waltera Scotta líčí vzpouru černošských otroků na Haiti roku 1791. Jde vlastně o autorovu prvotinu, protože první variantu románu napsal již roku 1818. Edice Románová knihovna, Dílo Viktora Huga, sv. VI.

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bug Jargal. Přihlašte se a napište ho.

dalia1769
23.01.2025 3 z 5

Napínavý, čtivý příběh, bez dlouhých popisů, barvitě líčící krvavé události na Santo Domingu. I když v autorových 16 letech vznikla jen původní, kratší verze bez některých hlavních postav, i tuto konečnou verzi vytvořil ještě velmi mladý a jeho vypravěčský talent je tu už znát.

Josi1
12.01.2025 1.5 z 5

Otroctví neubírá na cti, lokajství ponižuje.

Pochopil jsem, k jakým krajnostem v udatnosti i ukrutenství mohou dospět lidé, pro něž dýka je křížem a na jejich ducha každý dojem zapůsobí živě a hluboce.

Trvá-li tento trýznivý duševný stav déle, rovnováha mysli se poruší a dostaví se šílenství. Stav možná šťastný, neboť život se pro takového neštestníka mění v pouhý přelud, v němž on dám je přízrakem.

Politre
25.08.2024 4 z 5

Raný Hugův román kratšího rozměru, ale i tak dobře zapamatovatelný, díky tématu otrokářské vzpoury a prostředí exotického San Dominga r.1791. Už zde je vidět velikost a um Hugova psaní, obsahové spíše novela a ne tak rozmachle a propracované jako jeho pozdější romány, ale čtení, kde pro čest a přátelství jsou muži ochotni padnout a zaporáci jsou skrnaskrz zlí a úskoční, mě bavilo.

Kniha Bug Jargal v seznamech

v Mé knihovně54x