Bůh či ďábel přehled
Jarmila Loukotková
Čtvrtý z desítky historických románů oblíbené spisovatelky se dějově vrací do Francie v 15. století za vlády Karla VII. Ve vzrušené době Panny orleánské – Jany z Arku – se odvíjí dramatický příběh mladého a ctižádostivého maršála de Retz, Janina spolubojovníka proti Angličanům. Tento všemocný šlechtic, který si v životě ani v lásce nic neodpírá, vítězně prochází hřmotem bitev, odolává intrikám královského dvora, ale za svou odvážnou vzpouru proti pokrytectví musí zaplatit.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bůh či ďábel. Přihlašte se a napište ho.
Román Jarmily Loukotkové z Francie z doby Johanky Panny Orleánské, o rozporuplné postavě Jiljího de Retze. Jeho rozpory propukly až po smrti Johanky, se kterou se nemohl smířit a které ho dovedly až k rozsudku smrti.
Jak ta psala! Tím neustálým popisem vnějšku i nitra hlavní postavy jsem měla pocit, že ta stojí vedle mě, byť z patnáctého století.
Loukotková delší dobu něco tvrdí, aby to jedním okamžikem celé rozmetala, a čtenáře rozebrala na kousky. Na posledních čtyřicet stran shodí další pumu. Ohryzávala jsem napětím knížku. Sice mi v těch historických událostech udělala dost nepořádek, ale to nevadí, já si to dozjišťuju.
Klobouk dolů před ní.
„Chtěl jsem, aby umírali s vědomím, že je lidská spravedlnost na světě. Sám umírám s vědomím, že není.“
Kniha Bůh či ďábel v seznamech
Francie Jana z Arku, 1412-1431 15. století sadismus stoletá válka
1988 | Navzdory básník zpívá |
1975 | Není římského lidu |
1999 | Medúza |
2000 | Spartakus: Smrtí boj nekončí |
1994 | Pod maskou smích |
Jejda. To jsem nečekal. Úplná Čachtická paní. Raději jsem neměla ten román číst… Ale tak aspoň jsem se dovzdělal o této historické postavě, nicméně i tak mě kniha tolik nezaujala, jako její ostatní. Rád jsem se něco dozvěděl o společnosti, vztazích a poměrech, tentokrát spíše ve šlechtě, jídle, oblečení… ale nadšený nejsem. Scény mezi královnou a milenkou, nebo králem a rádcem byly skvělé, jako ze seriálu Miliardy (král ví, že rádce je proti Retzovi, rádce ví, že král ví, král ví, že rádce ví, že král ví…).