Byla jsem madam Mao přehled
Anchee Min
Žádná žena v dějinách moderní Číny nezažila takový vzestup a tak prudký pád jako Ťiang Čching, manželka předsedy Maa, který vystoupala až na vrchol moci, ale závěr svého života strávila ve vězení. Anchee Minová se ve svém životopisném románu snaží dát "démonu s bílými kostmi", což byla přezdívka, kterou si tato obávaná a nenáviděná postava čínských dějin vysloužila během své hrůzovlády, lidskou tvář. Autorka, fascinovaná touto na první pohled hluboce nesympatickou historickou osobností, poskládala z faktů, která jsou o madam Mao známá, strhující příběh o vášni, ctižádosti, krutosti, soupeření a boji o přežití, příběh ženy zrazené osudem i vlastními činy.... celý text
Literatura světová Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: 2004 , Ikar (ČR)Originální název:
Becoming madame Mao, 2000
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Byla jsem madam Mao. Přihlašte se a napište ho.
Knížka mě zklamala. Prolínají se tam dvě roviny - vyprávění v ich formě a povídání spisovatelky a mně to nějak nesedlo. Nedočetla jsem.
Kniha Byla jsem madam Mao v seznamech
Myslím si, že stojí za to knihu přečíst. Já jsem si rozšířila obzory nejen o čínské mentalitě ale hlavně o praktikách čínských funkcionářů u moci. Nedělám si iluzi, že se situace změnila. V každém případě je to dost síla.