Byli jsme a buben: O hudebním a jiném díle Járy Cimrmana přehled
Jiří Šebánek , Karel Velebný
Kniha určená příznivcům nikdy nedoceněného velikána Járy Cimrmana se zaměřuje na jeho přínos nejen v oblasti hudební.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Byli jsme a buben: O hudebním a jiném díle Járy Cimrmana. Přihlašte se a napište ho.
Ne každý ví, že Járu Cimrmana vymyslel právě Karel Velebný, jehož Zdeněk Svěrák zval Karlem Hedvábným.
Pre toho kto je už trocha unavený tandemom Smoljak & Svěrák je to príjemná (priam ideálna) zmena. Duch nášho velikána Cimrmana zostáva zachovaný, mení sa len optika nazerania a aj následnej interpretácie diela neuznaného génia. Množstvo dobových fotografií výborne dotvára celkovú atmosféru.
Kniha Byli jsme a buben: O hudebním a jiném díle Járy Cimrmana v seznamech
Abychom tuhle knihu a vůbec její vyznění řádně pochopili, je třeba vědět, jak to s Járou (da) Cimrmanem skutečně bylo a kdo má tu podstatnější část na jeho vzniku. Jeho další evoluce je jiný příběh, já jsem rád, že tato publikace byla napsána a můžeme nahlédnout na génia, o němž T. A. Edison prohlásil: "Kéž by mé žárovky zářily jako on!" Šebánek s Velebným už asi u fanoušků JDC upadají v pozapomnění, ale to není důvod je jakkoli opomíjet.