Café Hyena (plán vyprovázení) přehled
Jana Beňová
Těžištěm prózy mladé slovenské autorky je bratislavská Petržalka. Monstrózní sídliště není jen místem děje či metaforou prostoru, ve kterém se téměř nedá orientovat, je přímo jedním z hlavních aktérů: navzdory vší anonymitě a odosobnění žije naplno konkrétními situacemi, specifickou atmosférou a hlasy svých obyvatel. Polyfonní směsici bezejmenných hlasů suverénně vévodí hlas vypravěčky Elzy, průvodkyně labyrintem sídlištní každodennosti, stejně jako krajinou vlastního nitra. Vypráví se o vztazích dvou párů mladých lidí, o jejich zážitcích, myšlenkách, lásce a snech. Jana Beňová (1974) žije v Bratislavě. Vystudovala dramaturgii na VŠMU, je autorkou několika básnických i prozaických sbírek, několik let pracovala v deníku SME jako Jana Parkrová.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Café Hyena (plán vyprovázení). Přihlašte se a napište ho.
Tuto knihu jsem začala číst bez jakýchkoli očekávání. Nepřekvapila mě, ale ani nezklamala.
Má originální námět, popisuje život 4 lidí v Petržalce.
Hodně se mi líbilo, že každá ze čtyř postav dostala prostor, až na Elfmana, ke kterému to prostě patřilo.
Díky tomu jsem si k postavám vytvořila vztah.
Kniha se četla dobře, autorčin styl psaní je jednoduchý.
V ději jsem se občas ztrácela, ale působilo to na mě patřičně.
Vzhledem k tomu, že kniha nemá ani 100 stran, je skvělou volbou na dovolenou. Za mě průměr.
King si vysnil Derry, Beňová se rozhlédla kolem sebe a popsala Petržalku. Na obou místech čeká na malého človíčka plno nástrah, a pokud se jim navzdory přece jen dočká dospělosti, zůstává městem navždy poznamenán; i když ho pak jednou fyzicky opustí, město nikdy neopustí jej.
Elza, Ian, Rebeka a Elfman touží po lepším životě, životě jinde, v lepší čtvrti - ale přesto, přes svůj odpor Petržalku popisují krásně, místy s humorem, zasněně, básnicky, tak, jak to umějí snad právě jen ti umělci. Taková je moc města. Člověk ho může nenávidět, a stejně ho musí mít aspoň trošku rád, jako zlou matku.
A tím vším se prolíná až schizofrenní kakofonie hlasů - chaotická směs ich-formy a er-formy, oboje předestíráno z úhlů pohledu hned několika postav. Je to dokonalé šálení smyslů, pozvánka přímo do petržalských ulic.
Jenže - něco tomu chybělo. Co, netuším, a že jsem si nad tím hlavu lámala dlouho; leda, leda by Petržalku dovedl plně docenit jen ten, kdo ji skutečně zažil.
Kdybych mohla dát o půlhvězdu víc, neváhala bych.
Ocenění knihy (1)
2012 | Preč! Preč! |
2003 | Dvanásť poviedok a Ján Med |
2015 | Honeymoon |
1993 | Svetloplachý |
Této knize ani tomu co v ní autorka chtěla čtenářům předat nerozumím. Musela jsem se hodně přemáhat, abych ji dočetla. Asi nemám dost představivosti, abych ji pochopila...