Calvin a Hobbes přehled
Bill Watterson
Calvin a Hobbes série
1. díl >
Vstupte do úžasného a fantaskního světa, plného podivných vynálezů (obvykle zastupovaných papírovou krabicí s neuměle načmáraným nápisem), makabricky se vraždících sněhuláků, monster převlečených za učitelku či ředitele školy a her s nepochopitelnými pravidly. Je to svět, který si člověk pamatuje z dětství... jen to Calvin dokáže dotáhnout vždycky trochu dál. Taky, kdo z nás měl v dětství jako parťáka filozofujícího a ironického tygra? I když Calvin a Hobbes vycházeli pouze deset let, bez problémů se zařadili mezi nejslavnější stripové série všech dob. V jedné chvíli vycházeli ve 2 400 novinách najednou a jejich sebraných spisů se prodalo jen v Americe třicet milionů. Za deset let své existence získali sedmnáct cen, mezi nimi Eisner Award, Harvey Award, Adamson Award, Reuben Award, vyhráli i na prestižním komiksovém festivalu v Angouleme, a stali se objektem obdivných ód i filozofickým spisů. Takže neváhejte!... celý text
Literatura světová Komiksy
Vydáno: 2009 , CrewOriginální název:
Calvin and Hobbes, 1987
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Calvin a Hobbes. Přihlašte se a napište ho.
„Horší by to už mohlo bejt, jedině kdyby nás plavat učila ta sadistická holka, co mně chodila hlídat!!!“ Keď môj obľúbený mirec88 dal Calvinovi a Hobbesovi 5*, napriek tomu, že si jeho názorov na komiksy veľmi vážim, pýtal som sa v duchu: neprehnal to? Nuž... ani nie. Je to fakt skvelá komiksová kniha s kúzelnými okamihmi, ktoré, nebojím sa to napísať otvorene, dosahujú temer až filozofický rozmer. Rieši sa tu život, Boh, otázky, na ktoré niet odpovedí, hovadiny v televízii, zastaranosť vojenskej technológie, osud a samozrejme to, kam pôjdeme po smrti (do Pittsburghu?). To je veľmi nečakané, ak uvážime, že hlavným hrdinom je nukleárna bomba pardon šesťročné hyperaktívne dieťa a jeho plyšový, teda živý, teda ako sa to vezme, proste tiger. Netradičné spojenectvo je neskutočne rozkošné, pôvabné a magické. Je v ňom obsiahnutá detská hravosť a pritom dospelácka vážnosť. Detská jednoduchosť, hraničiaca s naivitou, vie (ne)paradoxne najlepšie vystihnúť útrapy života, zamyslenia a slepé uličky našej pozemskej existencie. Billovi Wattersonovi sa podaril husársky kúsok: krásne zachytil zvláštny, ako keby až snový detský čas, kedy okolo nás zúri reálny život, ale my si ho absolútne nevšímame a utekáme von, aby sme páchali veci, na ktoré keď spomíname s odstupom desaťročí, premýšľame, ako je možné, že sme ich vôbec prežili. Pri tejto katastrofe zhmotnenej v tele malého dieťaťa sa treba najviac mať na pozore vo chvíľach, keď je dlho zavretý vo svojej izbe a nevychádzajú z nej žiadne podozrivé zvuky. Calvinovi (rezignovaní) rodičia by si zaslúžili Nobelovu cenu za mier. Hoc treba objektívne dodať, že mama chcela dievčatko a otec jazvečíka a to, že to bude fakt zlé, pochopil už keď v pôrodnici prvý raz zbadal „tú scvrknutú opicu“, ktorá je očividne fyzickým zhmotnením desiatich rán egyptských. Ani neviem, čo by som na tom skritizoval. Možno ma trochu nudili Calvinove (pardon, medziplanetárneho nebojácneho prieskumníka Sekáča) vesmírne dobrodružstvá, nepozdávalo sa mi zľahčovanie šikany a 128 strán je „len“ na stripy predsa len asi trochu priveľa. Ale zas sťažovať si na to je ako sťažovať si, že ste nedostali dvojposchodovú čokoládovo-marcipánovú tortu, ale trojposchodovú. Pointy sú úžasné, rovnako tak hlášky, dialógy a monológy. Do komentárov na knihy a komiksy zvyknem dávať hlášku, ktorá ma zaujala najviac, ale tu ich bolo tak veľa, že vybrať jednu bolo prakticky nemožné. Čas na tigrie objatie!
Vau. Jednoducho vau. Na jednej strane neskutočne vtipné a neuveriteľne zábavné stripy, na strane druhej hlboké, filozofické a s presahom, ktorý má čitateľovi čo zdeliť. Párkrát som teda veru poriadne vybuchol smiechom. Dúfam, že sa mi to podarí zozbierať komplet.
Ocenění knihy (2)
2010 | Pod postelí něco slintá |
2012 | Útok vyšinutých zmutovaných zabijáckých obludných sněhuláků |
2011 | Pomsta hlídaných |
2013 | Jeden neví, kam dřív skočit |
„Ahoj chrobáčik, to som ja. Áno, strážim. Jedného chalana u nás v ulici. Hej, jasne, tu malú obludu... Hmm? No, zatiaľ bez problémov.“ Prvá kniha nás zhruba zoznamuje s malou atómovou náložou energie a výmyslov a s jeho najlepším kamarátom tigrom Hobbesom. Asi najlepšie momenty sú s tou dievčinou, čo ho stráži a peklo bolo u riaditeľa. Fakt zábavný komiks. „Ahoj Calvin. Čo je, strčil si hlavu do mixéru? Ale každopádne je to zlepšenie.“ Zuzka rules.