Čarovná hora přehled
Thomas Mann
Mnohovrstevnatý příběh se odehrává na počátku 20. století v luxusním sanatoriu pro nemocné tuberkulózou poblíž Davosu. Do uzavřené společnosti přijíždí na návštěvu za svým bratrancem mladý inženýr Hans Castorp. Nemoc brzy propukne i u něho, a tak se i Hansovi uzavře normální, zdravý svět. Castorp začíná jako ostatní žít ve světě čekání, jak s ním zhoubná nemoc naloží. V sanatoriu ho zaujmou dva spolupacienti - humanista a cynický jezuita. Castorp s nimi vede diskuze o lásce, životě, smrti, náboženství, politických systémech i spravedlnosti. V slovních soubojích těchto tří protagonistů románu se tak uskutečňuje světonázorová diskuse o zániku staré společnosti a současně probíhá i morální a duchovní příprava na lepší budoucnost.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2016 , Mladá frontaOriginální název:
Der Zauberberg, 1924
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čarovná hora. Přihlašte se a napište ho.
Původně jsem plánovala knihu přečíst rychle, během dovolené, ach, jak jsem se zmýlila. Její pomalé plynutí, přemítání, mě na nějakou dobu odradilo, ale pak jsem se jí rozhodla dát druhou šanci a tentokrát jsem se jejímu tempu přizpůsobila. Hanse Castorpa jsem si oblíbila, byl mi sympatický, vlastně celé osazenstvo sanatoria. A bylo to docela podnětné čtení, ačkoliv ne všechny filosofické pasáže jsem přečetla s plnou pozorností.
Román se mi líbil a oceňuji jej pěti hvězdami. Bohužel některé diskuse jsem už nedokázala přesně pochopit. Napřed jsem se k pasážím vracela, vyhledávala, co znamenají některé výrazy, ale usoudila jsem, že v mém věku až tak podrobně to sama pochopit nemusím a raději to probereme s dcerou.
I přes tento můj problém jsem si četbu užila.
Kniha Čarovná hora v seznamech
německá literatura Švýcarsko čas tuberkulóza sanatorium, ozdravovna filozofické romány středoevropská literatura německé romány
1975 | Kouzelný vrch |
1980 | Buddenbrookovi |
1973 | Smrt v Benátkách |
1956 | Mario a kouzelník |
1961 | Doktor Faustus |
Literární lahůdka. Děj, který by se dal shrnout do jedné věty. Mladý muž se v sanatoriu v horách baví s lidmi a zažívá různá malá dobrodružství. Jenže to je jen vrcholem ledovce. Centrem knihy jsou totiž zajímavé ideologické střety zdejších mudrců a bohatý vnitřní život hlavního hrdiny. Bavil mě i autorův vhled do psychologie lidstva, kdy se lidé v posledku nechají strhnout prázdnými bláboly charismatického hrdiny, než aby preferovali jasné a vybroušené argumenty místních učenců. Není to nadčasová myšlenka, kterou dnes a denně můžeme sledovat na vlastní oči? Není ani tak důležité, jak přesné, pravdivé či logické argumenty uvedeme, důležitější je samotný mluvčí a jeho přitažlivost pro masy.