Čarovné pero Cigánske rozprávky přehled
Marie Voříšková
Rozprávky o odvážnom Kalo Dantovi a jeho putovaní po siedmich svetoch vznikli z pradávnych mýtov cigánskeho kmeňa. Sú originálne, bohato rozvetvené, hľadajúce spravodlivosť, ale žartovne podávajú aj negatívne vlastnosti Rómov. Čarovné pero je čarovné aj poetickými ilustráciami nositeľky Zlatého jablka BIB Jany Kiselovej-Sitekovej.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čarovné pero Cigánske rozprávky. Přihlašte se a napište ho.
Veľmi pekná kniha - aj ilustráciami aj obsahom. Ako bonus sa čitateľ dozvie, odkiaľ sa tu vzali draci a prečo majú viac hláv. Len škoda, že tie rozprávky sú len dve + kratučký opis stvorenia sveta na úvod.
Málokdy jsme se s bráchou u něčeho báli, jako u téhle knížky!!! Krásně strašidelné, nezvyklé a neokoukané pohádky.
Kniha Čarovné pero Cigánske rozprávky v seznamech
1959 | Cikánské pohádky |
1991 | Zpívající housle |
2004 | Malý domeček plný koleček |
1930 | Chaloupka strýčka Toma (zkráceno) |
1965 | O lstivém šakalovi aneb Paňčatantra |
Jsem moc ráda, že jsem tuto knihu díky DK objevila a sehnala. Velmi ráda jsem si cikánské pohádky přečetla a moc se mi líbily. Zamlouvá se mi, že je v těchto pohádkách otevřeně řečeno, že jsou cikáni mimo jiné vlastnosti, také leniví a vyčůraní. Vlastním vydání z roku 1959 a mám pocit, že dnes by to už cenzurou a pod neustálým dozorem nad tím, co je a není korektní a přípustné, jak "správně věci nazývat" a co si "správně" myslet, neprošlo :-( O to víc jsem ráda, že knihu mám v této verzi.