Čarovný vrch I přehled

Čarovný vrch I
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/420773/bmid_carovny-vrch-i-OpN-420773.jpg 4 25 25

Mnohovrstevnatý príbeh sa odohráva na začiatku 20. storočia v luxusnom sanatóriu pre chorých na tuberkulózu v blízkosti Davosa. Do uzavretej spoločnosti ľudí trpiacich tuberkulózou prichádza na návštevu za svojím bratrancom mladý inžinier Hans Castorp. Choroba čoskoro prepukne aj u neho, a tak sa aj Hansovi uzavrie normálny, zdravý svet. Castorp začína ako ostatní žiť vo svete čakania, ako s ním zhubná choroba naloží. V sanatóriu ho zaujmú dvaja spolupacienti - humanista a cynický jezuita. Castorp s nimi vedie diskusie o láske, živote, smrti, náboženstve, politických systémoch i spravodlivosti. V slovných súbojoch týchto troch protagonistov románu sa tak uskutočňuje svetonázorová diskusia o zániku starej spoločnosti a súčasne prebieha aj morálna a duchovná príprava na lepšiu budúcnosť.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , SVKL - Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry
Originální název:

Der Zauberberg, 1924


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čarovný vrch I. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (3)

Yorika
04.09.2019 3 z 5

Klasika klasik. Román, kde se toho moc neděje a přesto se mi dostal pod kůži.
Výborná charakteristika postav, atmosféra knihy, jejíž děj se odehrává v sanatoriu v horách, kde není moc co na práci.
Odpočívat, měřit si teplotu a pozorovat ostatní spolupacienty.Možná nudné, zdání však může klamat.

memphisz
01.04.2015 3 z 5

Klasický román. Nutno dodat, že mě předválečné klasické romány příliš nebaví. Na knize lze ocenit dokonalou práci s časem a vylíčení charakterů postav. Nicméně postupně se řada situací, promluv atd. začne opakovat a děj nějak stále nikam nespěje. K druhé části už se proto ani já nedostanu.


Warana
23.03.2013 5 z 5

První díl mě narozdíl od mých kolegů - čtenářů zaujal víc jak ten druhý. Možná proto, že je zde skvěle zobrazeno plynutí času, cyklické motivy a skvěle propracovaná postava Hanse Castorpa i Joachima Ziemssena. Atmosféra místa je při četbě plně pociťována, až to člověka občas dohání k tomu měřit si teplotu stejně jako tak dělá hlavní protagonista. K atmosféře ještě nutno podotknout, že i přes úmyslnou izolaci hlavních postav od "světového dění" je pozadí doby zřetelné a skvěle dokresluje děj příběhu. Mann má neuvěřitelný cit pro poetiku místa, jeho skvěle vystavěné sanatorium to může jenom potvrdit.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Čarovný vrch I v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených27x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených2x
v Knihotéce23x
v Chystám se číst7x
v Chci si koupit2x