Čas mezi šitím přehled
María Dueñas
Strhující román o zdánlivě obyčejné ženě, která využije svůj talent a odvahu, aby se proměnila v prestižní krejčovou a později v tajnou agentku pracující pro Spojence za druhé světové války. Mladá švadlenka Sira Quiroga opustí Madrid těsně před začátkem španělské občanské války s mužem, kterého bláznivě miluje, ale sotva zná. Spolu se usadí v marockém Tangeru, exotickém, pulzujícím městě, kde se může člověku přihodit cokoli, dokonce se může stát i obětí zrady a být ponechán svému osudu. Opuštěná Sira, která se topí až po krk v dluzích, se přestěhuje do Tetuánu, hlavního města Španělského protektorátu v Maroku. Za pomoci lží a přátel s pochybnou pověstí se jí podaří začít nový život a otevřít si módní salon, kde přijímá klientky cizokrajného původu a podivuhodných osudů. Po vítězství fašistů v občanské válce ve Španělsku a pod hrozbou vypuknutí války v Evropě se život fiktivní protagonistky nečekaně protne s osudy skutečných historických postav, mezi kterými vynikají Juan Luis Beigbeder, záhadný a málo známý ministr zahraničních věcí v první Frankově vládě, jeho milenka, excentrická Angličanka Rosalinda Foxová, a námořní atašé Alan Hillgarth, šéf britských tajných služeb ve Španělsku za druhé světové války. Společně Siru přesvědčí, aby přijala riskantní úkol, při němž se látky, stehy a střihy její krejčovské dílny promění ve viditelnou fasádu něčeho mnohem temnějšího a nebezpečnějšího. Úchvatnou prózou napsaný Čas mezi šitím se řítí nezadržitelným tempem po mapách a nostalgických vzpomínkách; z legendárních koloniálních enkláv v severní Africe nás přenese do proněmeckého Madridu na začátku druhé světové války a do kosmopolitního Lisabonu plného špionů, oportunistů a válečných uprchlíků.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2014 , JotaOriginální název:
El tiempo entre costuras, 2009
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čas mezi šitím. Přihlašte se a napište ho.
Čtení jsem si užila. Konci a záměru autorky rozumím a docela ho oceňuji. Fiktivní postavy v historickém románu nejsou podstatné, mají nám jen zprostředkovat dobu, události nebo život reálných postav. Za mě velký dobrý.
Pěkný, zajímavý příběh, ale dost rozvláčněný. Konec byl dost osekaný, nicméně dobře se četl i při takovém množství stran.
Knižní novinky (9. - 16. 7.)
09.07.2014
Kniha Čas mezi šitím v seznamech
druhá světová válka (1939–1945) Španělsko španělská literatura Maroko móda ženy v 2. světové válce špionážní zápletka
Blažená po čtení Mlčících fontán jsem měla chuť pokračovat ve španělské tematice, ale tady mě čekalo jen... příliš mnoho slov a zklamání. Tolik, tolik slov, opakujících se dojmů, úvod dlouhý v podstatě 400 stran, pak tedy 200 stran celkem zábavného děje a nakonec jakýsi rozpačitý závěr. Celkově knihu hodnotím jako slohově zdařilou, místy čtivou, ale šíleně užvaněnou ztrátu času. Nejsem asi cílová skupina.