Město duchů přehled

Město duchů
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454338/bmid_mesto-duchu-IQZ-454338.jpeg 4 200 200

Od toho dne, co se Cassidy málem utopila (no, ona se vlastně utopila, ale nerada na to vzpomíná), dokáže odtáhnout Závoj, který odděluje živé od mrtvých... a vstoupit do světa duchů. Dokonce její nejlepší kamarád Jacob je duch. Už tak je její situace dost na pováženou. A to se ještě zhorší. Když se její rodiče pustí do natáčení televizního pořadu o nejstrašidelnějších místech na světě, zamíří všichni i s Jacobem do skotského Edinburghu, kde se místní hřbitovy, hrady a tajné uličky jen hemží neklidnými duchy. A tehdy Cassidy potká Laru, dívku, která má stejný dar jako ona, a zjistí, že se toho má o Závoji – a sama o sobě – ještě hodně co učit. A bude se muset učit rychle, protože Město duchů je daleko nebezpečnější, než by myslela. První díl úspěšné série Cassidy Blakeové od mistryně strašidelných příběhů Victorie Schwabová nyní poprvé v českém překladu.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , #booklab
Originální název:

City of Ghosts , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Město duchů. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (52)

evineckY
předevčírem 5 z 5

„Potřebujeme hodně statečnosti, abychom se postavili svým nepřátelům,
stejně tolik ale i k tomu, abychom se postavili svým přátelům.“

I když je tato fantasy určená mládeži, rozhodně se líbila i mi.
No, přeci jsou tam duchové a ještě k tomu Skotsko ... :-)

Otázky autorce :
Co bylo vaší prvotní inspirací pro Město duchů?
Prvotní nápad na Cassidy a její schopnosti – tedy dívku uvízlou mezi živými a mrtvými, jednou nohou v každém z těchto světů – jsem dostala před mnoha lety. Ale všechno to do sebe začalo zapadat, až když jsem se přestěhovala do skotského Edinburghu.
Edinburgh je velice staré a velice strašidelné město. Nejvíc ze všeho se mi ale líbilo, že úplně každý, koho jsem tu potkala, měl nějakou duchařskou historku. A nejen to. Lidé tu mluvili o duchách, jako kdyby se bavili o rodinné dovolené nebo o domácím mazlíčkovi – jako kdyby to bylo normální.

Proto jste se rozhodla knihu zasadit do skotského Edinburghu?
Ano. To místo má prostě atmosféru. V jeho kamenech cítíte historii a v každé uličce či staré budově duchy. Vyzařuje takovou děsivou (a krásnou) energii, to jsem chtěla zachytit. Ta knížka je krátký, velice morbidní milostný dopis městu, kde takříkajíc uchovávám své kosti.

Musela jste si něco k napsání tohoto příběhu nastudovat, a pokud ano, co to bylo?
Byla jsem úplně na všech místech, která Cass v knize navštíví, a studovala jsem nejrůznější strašidelné historky, které tvoří základ edinburského duchařského folkloru. Čtenáři a čtenářky si to možná neuvědomí, ale všechny strašidelné historky, které se v knížce objevují, jsou skutečně zdokumentovány! Jediné, co jsem si zcela vymyslela, je hlavní záporná postava. Takže ačkoli je Rudá vrána smyšlená, všichni ostatní duchové a všechna strašidelná místa, která Blakeovi zkoumají, pochází z místních legend.

evismaior
31.05.2024 2 z 5

45% - nenadchne, neurazí, vlastně to skončilo skoro dřív, než začalo, a to po jediné duchařské historce, která se celkem rychle vyřešila. Připomínalo mi to víc pilotní díl k začínajícímu seriálu než plnohodnotnou knihu. Hlavní postava Cassidy je definovaná jen skrze to, co prožívá ohledně své schopnosti projít za Závoj a vidět duchy, než že by měla extra prokreslený charakter, a o jejím kamarádovi Jacobovi se nedozvíme víc, než že je to duch, který sice nemůže s ničím pohnout, ale nějak ji vytáhl z ledové řeky, kde se málem utopila, a nějak jí čte myšlenky. A Cassidini rodiče ji sice dotáhnou do tajemného Edinburghu, kde natáčejí duchařský seriál (byť nemají tušení, že jejich dcera duchy vážně vidí, a Jacoba jí zas tak nevěří) ale jinak působí jen jako nevýrazní komparzisté. A bylo dost zvláštní, jak rychle Cassidy uvěřila stejně "postižené" Laře a vrhla se na převádění duchů uvízlých v mezisvětě na druhou stranu. Jenže jí přitom nevěřila natolik, aby si dala pozor na Rudou vránu a její touhu ukrást si něčí život pro sebe.
Velké písmo a dvojité řádkování působí jako z knihy pro mnohem mladší čtenáře a natahují knížku na téměř 300 stran, přestože je to spíš krátká jednohubka. Celkem mě otravovaly časté narážky na Harryho Pottera, které ději ničím nepřispívaly a působily spíš lacině a podbízivě. Jsem ale zvědavá, jestli se příběh a postavy v pokračování více rozvinou.


vercatko20
19.05.2024 5 z 5

Tohle mě bavilo. Sice dost velká písmena, takže to může vypadat jako dětská kniha, ale 32 leté já bylo spokojeno! :)

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (44. týden)

25.10.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Město duchů v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených226x
ve Čtenářské výzvě27x
v Doporučených14x
v Knihotéce182x
v Chystám se číst168x
v Chci si koupit53x
v dalších seznamech3x