Orel v písku přehled
Simon Scarrow
Na východní hranici Římské říše to vře. Tamní jednotky jsou v tak žalostném stavu, že císařský tajemník Narcissus vyšle centuriony Macrona a Catona k jedné z místních kohort, aby v ní nastolili pořádek. Po příjezdu do pevnosti Bašír oba důstojníci narazí na další problém – vůdce vzbouřenců Bannus se snaží vyvolávat rozbroje a povzbuzuje obyvatele okolních vesnic k násilnému odporu vůči Římu. S některými z nich se seznamuje i Cato, potom co se ho ve vesnici Ševa ujme laskavá Mirjam, která vychovává vnuka Josefa a stále truchlí po svém popraveném synu Ješuovi. Vzpoura obyvatel nabírá na síle a velení pevnosti ani vojáci nejsou na skutečný boj připravení. Pokud chtějí Cato s Macronem vrátit své kohortě bojovou sílu a zadupat Banna do země, musejí z jednotky vyhnat všechno, co ji korumpuje, protože jinak se východní hranice říše ocitne v ohrožení.... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2013 , BB artOriginální název:
The Eagle in the Sand, 2006
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Orel v písku. Přihlašte se a napište ho.
Simon Scarrow neztrácí dech a své hlavní hrdiny, centuriony Macrona a Catona zavádí do další neklidné části říše římské. Starověcí Římané byli dost expanzivní a ve svém velikášství nedokázali pochopit, že lidé podmaněných zemí nejásají a s radostí neodvádí nové daně a přichází o svou suverenitu. Jenže odpor a bandité se množí, a opět se tak otevírá prostor pro působení Macrona a Catona, kteří svým nekompromisním, spravedlivým postojem čeří tamní kalné vody. Ne vždy ale ti dva stojí proti banditům a vzbouřeným místním občanům. Tentokrát šlapou na paty peněz a kariéry chtivým vlastním druhům ve zbrani. Pomocné kohorty jsou holt jen pomocné kohorty a nějaké to přilepšení musí jenom přijít vhod. Macronova hrubiánská, ale v zásadě dobrácká postava se ideálně doplňuje s postavou vzdělaného, přemýšlivého a citlivého Catona. Macro zde dokonce dosáhne na post prefekta. Jedinou, zato pěkně rozmáznutou, kaňkou na tomto příběhu je křesťanská triáda, Scarrowův nástroj k ukončení bojů mezi vzbouřenými Izraelity Bannem a jeho stoupenci a římskými, pohanskými okupanty. Vypadá to na starou známou tezi, že účel světí (jakékoliv) prostředky. Jinak jsem se ale opět bavila a s oběma Římany se brzy setkám znovu.
Knižní novinky (22. - 31. 3.)
20.03.2013
Kniha Orel v písku v seznamech
Řím 1. století legie historické romány
2010 | Pod znakem orla |
2011 | Orel na lovu |
2012 | Orlova kořist |
2010 | Vítězství orla |
2014 | Gladiátor |
Toho, že by byl díl nejslabší z celé série, jak se píše v některých komentářích, jsem si nevšiml. Přečetl jsem ho jedním a už se těším na další pokračování.