Čchi-kung a Tai-čchi přehled
Bea Luby (p)
Slovenská autorka a skúsená lektorka vo svojej príručke uvádza mnohé zaujímavé cvičenia, zamerané v prvom rade na harmonizáciu energie a emócií. Nájdete tu napríklad cvičenia posilňujúce vnútorné orgány; cvičenia na vnímanie svojho energetického tela; návod na čínsku omladzujúcu automasáž hlavy a tváre; návod na odstránenie chorej energie z orgánov; návod na odstránenie cudzích programov z podvedomia a ďalšie užitočné praktické pokyny či podnety. Beata Luby sa venuje čchi-kungu a tai-čchi už veľa rokov. TČM (tradičnú čínsku medicínu) študovala v Kanade. V súčasnosti žije v Košiciach. Vedie kurzy tai-čchi a čchi-kungu aj relaxačné kurzy, poskytuje omladzujúce a liečivé masáže. Zároveň vedie motivačné kurzy zvyšovania kreativity, sebarealizácie, duševnej obrany a zdravého životného štýlu.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čchi-kung a Tai-čchi. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Čchi-kung a Tai-čchi v seznamech
Kniha je prinajmenšom zvláštna. Tai chi, ktoré je regulérnym bojovým umením (ak ho cvičíte pod skúseným učiteľom, ktorý má dobrú prípravu) tu autorka mieša s nepodloženými ezoterickými hlúposťami ako "chorá energia v orgánoch", "čakry" alebo "odstránenie cudzích programov z podvedomia". Celá kniha už len z obsahu pôsobí, že je plná podivných ezo cvičení; celkovo degraduje bojové umenie so stáročiami histórie na ezoblábol a zdravotné cvičenie.
Knihe v mojich očiach na vážnosti taktiež nepridáva ani moja osobná skúsenosť s autorkou, kedy z rozhovoru s ňou vyplynulo, že nevie, ktorý štýl tai chi cvičí (ani nevedela, že nejaké sú), ale nevie vysvetliť ani základy.
Kniha ponúka akýsi pokrivený vhľad do čchi kungu, o tai chi totiž v nej nie je ani zmienka. Inak nie som sinológ ani neovládam čínštinu ale nie som si istý, či je "tai-čchi" správny prepis.
Keby autorku videli sifu, ktorí cvičia tai chi desaťročia, podľa mňa by ju vysmiali.