Čečetka je mistr čači přehled

Čečetka je mistr čači
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458710/bmid_cecetka-je-mistr-caci-icT-458710.jpg 5 2 2

Milí čtenáři, držíte v rukou knížku, která ukazuje krásy češtiny a zvláštní kouzlo hraní se slovy. Slovní hrátky autorky rozvíjejí naši představivost, obohacují slovní zásobu a jsou prodchnuty vynalézavostí i laskavým humorem. Jako lidé stále komunikujeme – slovy i mimoslovně. A ke slovnímu vyjadřování potřebujeme pěstovat čistou, zpěvnou řeč – i ta je odrazem krásy v našich životech. Vypovídá pak o nás, kým jsme, odhaluje naše myšlenky a pocity, dává nahlédnout do našeho vnitřního světa. Kdo z nás v dětství zažil logopedické bojůvky o zvučné R a správně řinčící Ř, má zkušenost, jak je kvalita mluvního projevu spojena se sebevědomím, odvahou hovořit s druhými, a s přijetím ve společnosti. Přeji Vám, abyste z této milé knížky načerpali inspiraci k pěstování čistých souhlásek a samohlásek, abyste díky ní rozehráli Vaši imaginaci a abyste plnými doušky nasáli vlídnost a humor, které ze stránek čiší. Mgr. et Mgr. Martina Friedlová psycholožka, lektorka a supervizorka... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čečetka je mistr čači. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

Snoopi
09.09.2023 4 z 5

Ta malá knížka mě upoutala svou obálkou, ztřeštěným názvem - a pak i upozorněním, že jde o logopedické hrátky. Hrábla jsem po ní čistě ze zvědavosti, a nelituji. V rámci své funkce - procvičování a trénování mluvidel a správné výslovnosti - asi neexistuje nic ujetějšího a bláznivějšího :-) Jednotlivé básničky - říkačky mají děj, mají příběh, verše jsou vcelku pravidelné a rýmy sedí, ale o to zde nejde: hlavní je jejich účel, tedy hlasitý přednes. Svým absurdním obsahem mohou zaujmout i děti, avšak ti mladší některým výrazům nemusí porozumět, takže patří do rukou spíše dospívajícím. V rámci recitačních soutěží jsou pro ně ty básně přímo ideální. Jsou psané s lehkostí a příjemnou nadsázkou, mají čtenáře pobavit, vzbudit úsměv na tváři, což se vcelku i daří, právě díky originálním hříčkám s jazykem. Potkáme zde skutečně pestrou řádku hrdinů: kudlanky na velocipedech, datla, který neplatí daň a dostane se do dluhové pasti, žížalu, jež chce být mažoretkou, mloky v limbu - a spoustu dalších bizarních postaviček, pro něž nic není nemožné.
Publikace se určitě hodí pro pilování vad řeči, některé verše možná aspirují na funkci budoucích jazykolamů :-) Jen je škoda, že básně nemají názvy a jsou řazeny podle písmen, jejichž výslovnost mají trénovat. Bohužel však nikoli abecedně, což může trochu ztěžovat orientaci v knize. Ovšem ilustrace, které knihu doprovázejí, jsou opravdu zdařilé, trefné a vtipné.

...Cestoval cejn Cyril Cihla
co se nikdy neculí
aby se mu nemoc vyhla
cucal citrón s cibulí....
- - -
...Bosorka Saskie
řekla si: Zkus to
bez pravé lásky je
na světě pusto...
- - -
...Čečetka je mistr čači
je to psáno v počítači
učiní z nás během chvíle
tanečníky pokročilé...
- - -
...Ezoterik Erik
trnul ráno strachem
když jeho chrt Žeryk
sežral bednu s hrachem...
- - -
...Foxteriér Alfons Bílý
ať mu feny prominou
potkal jistou Ofélii
s fialovou ofinou...
- - -
...Když budete skřípat křídou
tak si pro vás skřítci přijdou
zbaští vaše svačinky
pak vás zavřou do skříňky...


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Čečetka je mistr čači v seznamech

v Přečtených2x
v Doporučených2x
v Chystám se číst1x

Štítky knihy

humor logopedie

Autorovy další knížky

Jarmila Mrázková
česká, 1974
2020  90%Čečetka je mistr čači
2023  100%Kočka Můra a jiné pohádky