Čekanky přehled
Jarmila Dědková
Vyprávění o dvou šestnáctiletých studentkách konzervatoře, o jejich první lásce, starostech ve škole i v rodině. Klárka a Zuzka studují druhým rokem balet a bydlí ve společném podnájmu. Ambiciózní Zuzka z dobře zaopatřené rodiny, které rodiče věnují veškerou péči, prožije své první milostné zklamání. Atraktivní mladík, do kterého se zamiluje, je neodpovědný, sobecký a přivede další dívku do jiného stavu. Klárka ma problémy se svou matkou, která není schopna vyrovnat se s rozvodem a své problémy přenáší na své dcery. Z toho plynou problémy, které má Klárka ve škole. Je nadaná, ale má nadváhu, protože není schopna oponovat matce, která ji nutí do jídla. Oporou v jejích problémech je její chlapec - student na vysoké škole. Příjemné čtení pro dívky... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čekanky. Přihlašte se a napište ho.
Pěkně napsaná kniha. Nechtěla bych být baletkou. CO všechno ty dívky musí obětovat, aby se mohly stát baletkami. Na tuto knihu navazuje " Smůla na patách" . Stojí za to, si přečíst obě knihy.
spoiler - Příběh byl velmi poutavý a napínavý. Moc se mi líbil. Ovšem nechtěla bych být ani jedna z nich. Lituju Kláru, která nekonec nechala školu, lituju i Danu, která bude sama na výchovu dítěte a lituju dokonce i Zuzku, které se sesypal sen jako domeček z karet.
Kniha Čekanky v seznamech
v Mé knihovně | 13x |
první láska zklamání pro dívky obezita pro dospívající mládež (young adult) dívčí rományAutorovy další knížky
2005 | Jak to bylo poprvé |
1992 | Martina |
1996 | Čekanky |
2001 | Jahodníček |
1998 | Kamínek v botě |
Věřím, že kdybych ji četla v době své puberty, líbila by se mi. Nyní hodnotím s odstupem - ani v devadesátkách už dívky nečekaly "na toho pravého" a nebyly tak naivní, jako nám autorka podává hlavní hrdinku Zuzanu (nemluvě až o téměř incestním zahledění do tatínka). Téma bulimie naopak mohlo být víc rozpracované a rozhodně nebylo nutné tolikrát opakovat, že holka plus minus 54 kg je "tlustá". Chápu, že šlo o kontext taneční konzervatoře, ALE...!!! Štěstí je, že mladé generace už tuhle knížku číst nebudou.