Cela přehled

Cela
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/446720/bmid_cela-1vl-446720.jpg 4 73 73

Cela série

1. díl

Když se vytoužená svoboda promění v noční můru! Nezletilí vězni, kteří jsou odsouzeni k trestu smrti a čekají na svůj posední okamžik ve věznici The Loop, mají jedinou jistotu. Živi odtud nevyjdou. Ti, kteří si chtějí život alespoň prodloužit mohou nabídnout své tělo k experimentálnímu testování nových léků. Co přesně to ale znamená, nikdo neví. Luka na svůj trest čeká už dva roky. Naděje na útěk mu svitne v okamžiku, který umožní vězňům dostat se z cel a na chodbách věznice rozpoutá šílenství. To, co ho čeká na vytoužené svobodě, je však mnohem děsivější. Neznámá nákaza proměnila lidi ve vraždící monstra a svět upadl do chaosu. Podaří se Lukovi najít svoji rodinu a vypátrat ty, kteří jsou za katastrofu zodpovědní? 1. díl strhující dystopie pro fanoušky sérií Labyrint nebo Hunger Games.... celý text

Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: , Fragment (ČR)

The Loop, 2020

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cela. Přihlašte se a napište ho.

deedulka
28.11.2024 3 z 5

Knihu bych hodnotila jako průměr. Atmosféra byla opravdu hustá a stísněná, jen se mi čtení občas táhlo. Bylo tam ale také dost pěkných akčních pasáží, které se to snažily vynahradit. Celou dobu jsem měla mrazení v zádech a ne vždy jsem měla z knihy dobrý pocit.

Scheron
09.05.2024 3 z 5

(SPOILER) Nebylo to špatné, řekla bych taková klasika. Mix všech předchozích dystopií s prvky Labyrintu.
Začátek mě bavil hodně, pobyt v cele, od kterého jsem měla vysoká očekávání, ale nakonec nebyla vyslyšena. I když Luka byl sympatický, Žně originální a princip vězení mrazivý a uvěřitelný, chyběly mi detaily - detaily o Odkladech, samotných pokusech. Pořád mě ale tahle část bavila nejvíce. Po nabytí svobody se to bohužel nějak zvrhlo. Všichni se začali chovat naprosto absurdně, bez příčin se zabíjeli, měli divné dialogy a děj stagnoval. Navíc samotné násilí bylo popsáno tak zvláštně nezúčastněně, určitě by zasloužilo o dost brutálnější a realističtější popisy. Tuhle třetinu byste s klidným svědomím mohli přeskočit, nic by vám neuteklo. Zajímavé to znovu začalo být, jakmile se dostali do města, kde akce střídala akci. Bohužel nemám moc ráda zombíky jakéhokoliv původu, proto mě vývoj děje zklamal. A myslím, že zkušenější čtenáři uhodnou hned po prvním hrdinově rozhovoru s Happy, proti čemu se tu vlastně bojuje. Samotný závěr byl super, miluju, když můžu hádat, co je realita a co ne. Tuto recenzi píšu teprve po týdnu od přečtení, ale těžce se mi vzpomíná na děj, pamatuju si jen málo scén a postavy už vůbec ne. Shrnutí - neurazí, nenadchne.

Akléda_
11.01.2023 4 z 5

U téhle knížky mě mrzí, že nevyšla o pár let později a nebyla zasloužile zpropagována, protože by si to fakt zasloužila. Dystopie mě vždycky překvapí v tom, jak děsivě reálné umí být, jak ve mně dokáží vyvolat tolik znepokojení i když si říkám, že se to přece nikdy nemůže stát. Pak si ale uvědomíte, že testování léků na nezletilých odsouzených k smrti není zase tak nereálné... No co vám budu povídat, tohle bylo děsivé čtení, ale ne ve smyslu nadpřirozena. První třetina byla fajn, ale bylo vidět, že to je rozjezd, oproti zbytku knížky zpětně můžu říct, že je začátek kvalitou úplně jinde. Když se to ale začne rozjíždět tak je to fakt hustý. Zvlášť ke konci byly pasáže kdy jsem musela přestat číst, protože se mi dělalo fyzicky špatně a silně nevolno. Bavilo mě objevovat svět, to, jak to v něm funguje i jednotlivé vězně, včetně našeho hlavního hrdiny. Líbilo se mi, že jsme byli seznámeni s tím, jak to v celách funguje, zároveň nám byl vysvětlen Odklad a vše co jsme potřebovali vědět. Autor se rozhodně nebojí krve a smrti, toho se tu dočkáte v úctyhodném množství. Zprvu jsem se bála té romantické linky, pak se ale vyvinula dost jinak a vlastně tam neměla tolik prostoru, za což jsem byla ve výsledku ráda. Dostala jsem odpovědi na svoje otázky a konec je sice otevřený, ale není to zase takový extrém. Tohle mě moc mile překvapilo, navíc jsem celou knížku přečetla do dvou dnů. Pokud hledáte návykové a znepokojivé čtení, Celu rozhodně můžu doporučit.

Knižní novinky (35. týden)

23.08.2020

Svoboda je výsada, kterou člověk ocení, až když mu je odepřena.

Napadne mě, jestli není lepší žít svobodně ve zpustošeném světě než otročit v utopii.

Lásku tvoří mnohem složitější věci: neviditelné nitky, nepsaná slova, magnety, lepidla a atomy.

Kniha Cela v seznamech