Celý život 1 přehled
Jan Zábrana
Sugestivní svědectví o době, svém životě, názorech a postojích podal ve svých poznámkách a deníkových záznamech. Ty začínají rokem 1948, přesněji jeho popřevratovými událostmi a časově překlenují celý autorův život. Výbor z jeho deníků pod názvem Celý život byl poprvé uspořádán a vydán v roce 1992 a získal ocenění Kniha roku Lidových novin. Dvousvazkový výbor z deníků básníka, prozaika, esejisty a překladatele Jana Zábrany (1931–1984) z let 1948–1984 se stal literární událostí první poloviny devadesátých let. Dotisk říjen 1992 2000 výtisků.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Celý život 1. Přihlašte se a napište ho.
Úžasně pravdivá a bolestná kniha. Je zde vidět, jak režim drtil lidi odlišného smýšlení. Pochopila jsem z této knihy, že nejen fyzická likvidace, ale i psychický útisk může neskutečně ničit lidi. Co všechno mohl Zábrana ještě napsat! Naštěstí se uchýlil k překladům, ve kterých, myslím, občas překládané spisovatele i vylepšil.
Fascinující čtení! Nejen v obsahu a množství myšlenek, nejen ve srovnání, jak píše a žije člověk v osmnácti a jak po třicítce, nejen v náhledech do Zábranovy tvůrčí dílny... Zachycení doby 1948 - 1976 je mrazivé a brutální, byť přes detaily a zdánlivé banality.
„Nezval byl bezcharakterní svině. Ano, správně. Nezval byl geniální básník. Ano, správně.“
Kniha Celý život 1 v seznamech
v Mé knihovně | 28x |
1970 | Lupiči mrtvol |
2001 | Celý život. Výbor z deníků 1948–1984 |
1964 | Vražda pro štěstí |
1967 | Vražda v zastoupení |
1987 | 15 pátračů |
„... a proto jsem odešel
do ústraní
a překládal detektivky,
poněvadž jsem komunisty znal
a nechtěl s nimi už do smrti nic mít.
Mé životní neštěstí bylo,
že jsem žil v zemi,
kde se dostali k moci."
Tahle slova vystihují všechno...