Černá kniha přehled
Lawrence Durrell
Černou knihu napsal L. Durrell ve svých čtyřiadvaceti letech. Poprvé vyšla v Paříži roku 1938. V USA bylo dílo zakázáno do roku 1960, v Británii dokonce do roku 1973. Ve své době Durrell odmítl vydání v prestižním nakladatelství Faber and Faber, protože nesouhlasil s vypuštěním sexuálních scén. Při příležitosti stého výročí autorova narození vydal týž nakladatel knihu v „plné“ verzi… Román zachycuje skupinku mladých lidí v Londýně na sklonku 30. let. Poflakují se v zaplivaném hotelu, nemají moc peněz, zato si užívají sexu a alkoholu. Opovrhují dobovou morálkou a ostrovní mentalitou vůbec. Místy jde o textové koláže, metaforické zachycení snů a představ. Černá kniha je Durrellův protest, zdvižený prostředníček: proti Anglii, proti zatuchlé morálce.... celý text
Literatura světová Romány Erotika
Vydáno: 2014 , OdeonOriginální název:
The Black Book, 1938
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Černá kniha. Přihlašte se a napište ho.
Tak tohle se mi četlo hodně těžko a dost pomalu jsem se tím prokousával. Autor každou věc, každý stav, každý pocit, prostě vše donekonečna rozepisuje a popisuje a přirovnává a já jsem se v tom strácel a to doslova. Kousek za polovinou knihy byla pasáž cca 50-ti stran, která se mi dost libila a která si mi tedy i dobře četla. Sem tam bych našel ještě pár takovych pasáží nebo odstavců, ale né zas tak moc. Hold nejsem autorova cílová skupina :-) A nebo bych to musel přečíst vicekrát, než bych vše pochopil a objevil to kouzlo a to se mi nechce. Ale rozhodně netvrdím, že kniha je snad špatná, jen popisuji, jak působila na mne a jak se mi četla. Naopak říkám klobouk dolů, jestli tohle napsal ve třiadvaceti.
Velice zvláštní kniha. Ve své době asi uměl autor veřejnost a čtenáře pobouřit, dnes už tolik ne.
Každopádně kniha má své kouzlo a jistě si čtenáře najde. Spousta filosofických pasáží, které nutí k zamyšlení. Ale zároveň jsou místy zdlouhavé a až nudné.
Kniha Černá kniha v seznamech
1989 | Alexandrijský kvartet |