Černé Indie přehled

Černé Indie
https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/320978/bmid_cerne-indie-653e841e024ec.jpg 4 84 84

Černé Indie je víceméně neznámý vědeckofantastický román francouzského spisovatele Julese Verna z cyklu Podivuhodné cesty. Kniha má poněkud podivný název, který nemá nic společného s Indií. Jde totiž o překlad anglického výrazu „black indies“, kterým se označují britské uhelné revíry. A román se také na Britských ostrovech odehrává, konkrétně ve skotském hrabství Stirlingshire. Jules Verne popisuje ideální hornické město Coal City (Uhelné město), vybudované v jeskyni Nová Aberfoylie. Na počátku příběhu stojí objev rozsáhlých zásob uhlí důlním předákem Fordem ve starém vytěženém dole, kde Ford bydlel i se svou rodinou v chatě hluboko pod zemí. Toto bohatství podnítilo důlního inženýra Jamese Starra k výstavbě velikého podzemního města, ve kterém bydleli zaměstnanci dolu i se svými rodinami...... celý text

Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , Omega

Les Indes Noires, 1877

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Černé Indie. Přihlašte se a napište ho.

Gveeny
10.08.2024 5 z 5

Úžasná kniha, která přibližuje čtenáři těžbu uhlí. Napínavý a záhadný příběh, který se odehrává v uhelných dolech v Anglii. Kniha mi otevřela oči v tom, jak moc bylo uhlí potřebné pro průmyslovou revoluci. Verne mi dopřál krásný náhled do minulosti v netypickém pojetí.

Ministr
19.05.2024 4 z 5

Výborná Verneovka, trochu jsem se asi nudil jen v části s Nellou nad zemí. Jinak Atmosféra hlubin v dole byla vynikající. Verne nás hodně dlouho nechává čekat na vysvětlení záhad, odehrávajících se téměř od začátku knihy, ale vysvětlení, byť bylo poměrně jednoduchý, na mě zapůsobilo dobře. Určitě fanouškům Vernea tuto málo známou knížku doporučuju.

danny_21
07.03.2024 2 z 5

Další mnou v jinošském věku nepolíbená Verneovka s poněkud podivným název, který kupodivu nemá nic společného s Indií. Jules nám představí vznik historii ideálního hornického města, ve zdánlivě vytěženém uhelném dole, vybudovaného v jeskyni Nová Aberfoylie ve skotském hrabství jehož obyvatelé našli prapodivnou zálibu zabydlet se v podzemí a na povrch nevylézat. Zápletka se točí kolem podivných a nebezpečných událostí, které se v dole dějí a jsou pověrčivými Skoty připisovány nadpřirozeným bytostem. Nesmí chybět ani typická verneovská milostná linka, tentokrát jsem se se žádnými fantastickými vynálezy nebo nápady víceméně nesetkal, je to taková naivní jednoduchá záležitost v lehkém podprůměru – 45 %

Kniha Černé Indie v seznamech