Černí lovci přehled
Christian Ingrao
Černí lovci, tak se říkalo mužům speciální jednotky SS, vytvořené na výslovnou žádost Heinricha Himmlera. Zvláštnímu poslání odpovídal i specifický nábor: dlouho se skládala výlučně ze zadržených osob, poslaných původně do vězení a pak do koncentračních táborů za přestupky související výhradně s lovem a myslivostí. Postupem času se členy jednotky stali i pachatelé jiných trestných činů. Jednotka pojmenovaná po svém veliteli Oscaru Dirlewangerovi brzy získala smutný primát - nejkrutější jednotka třetí říše, vytvořená mimo jiné pro boj proti partyzánům. Kdo byli muži v černých uniformách, kteří po sobě zanechali krvavou stopu v Haliči, na Ukrajině, v Polsku i na Slovensku? Autor přináší šokující svědectví o činech příslušníků této jednotky, kteří plenili, kradli, korumpovali, znásilňovali a s lidmi zacházeli tak krutě, až to připadá neuvěřitelné.... celý text
Literatura naučná Historie
Vydáno: 2009 , VíkendOriginální název:
Les chasseurs noirs, 2006
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Černí lovci. Přihlašte se a napište ho.
Bohužel trochu zklamání. Je třeba uznat, že spousta informací asi nikde jinde úplně nezazní, ale není to úplně ono. Čekal jsem nějaké větší rozepisování těch akcí a tak celkově, bohužel nic moc. Ale hezky tam je napsáno, jak i v rámci SS měla tahle jednotka zajímavej status, za normálních okolností by je museli věšet po stromech.
Zajímavá kniha z pohledu informací o existenci této jednotky. Občas ale až moc podrobné informace o počtu příslušníků a dalších detailů, které vlastně s informační hodnotou knihy nijak nesouvisí.
O filosofování autora už tu bylo psáno.
Kniha Černí lovci v seznamech
Tady velký pozor, nejde o klasickou biografii této jednotky. Autor si dost pohrává s psychologií, sociologií a co je hlavní, veškeré boje a taktiku těchto oddílů konfrontuje s myslivostí. Naháňka, šoulačka a další termíny jsou používány při vypalování vesnic v Bělorusku nebo vraždění během Varšavského povstání. Dost zvláštní publikace, vkládal jsem do ní větší naděje. Tohle bylo dost slabé.