Černobyl: Pád Atomgradu - grafický román přehled
Matyáš Namai
Od sovětského šlendriánu až k nemoci z ozáření, radioaktivnímu mraku putujícímu nad celou Evropou a opuštěné zóně nikoho. Z knihy Černobyl, pád Atomgradu pochopíte i fungování atomového reaktoru, ač jsou tu technická fakta na posledním místě. Komiks sleduje jadernou tragédii od zárodků příčin až po desítky lidských příběhů, do nichž krutě zasáhla. Nebyl to jen personál elektrárny či hasiči, kteří přispěchali na pomoc bezprostředně po výbuchu, ale i jejich rodiny, obyvatelé okolí i dobrovolníci, kterým nezbývalo než uposlechnout rozkaz a přijet likvidovat následky katastrofy. „Mírový atom“, jak jaderným elektrárnám přezdívali, měl být chloubou Sovětského svazu. Místo toho sledem špatných rozhodnutí za jedinou noc odhalil nesmyslnost jeho řízení a nelidskost systému, k jehož pádu nakonec nepřímo přispěl. Ovšem za cenu tisíců zmařených životů a nedozírných následků pro krajinu, kterou ale ti, kteří se sem vrátili, nepřestali milovat.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Černobyl: Pád Atomgradu - grafický román. Přihlašte se a napište ho.
Komiksy čtu velmi málo, nevyhovuje mi tento formát. Ale tady jsem udělala výjimku, protože téma Černobylské havárie mě fascinuje.
Co se týče zpracování tématu, tak za mě bylo chvílemi dost zkratkovité a kdybych neměla o Černobylu načtené další knihy a články, tak se v tom ztrácím a chybí mi souvislosti. Naopak oceňuji informace o tom, že za podpory Evropy se podařilo postavit bezpečnější sarkofág. Uf.
Celkově hodnotím knihu kladně, myslím, že je potřeba o tomto tématu a důsledcích černobylské katastrofy mluvit
Celkem mne kniha bavila, ale z důvodu rozsahu je vyprávění pojato hodně zkratkovitě. Jakoby autor chtěl do knihy pojmout hodně životních příběhů a technických a historických faktů, ale pak musel každé téma redukovat na základní ideu.
Zahrada slibů a lží, Do ráje a další knižní novinky (38. týden)
17.09.2023
Kniha Černobyl: Pád Atomgradu - grafický román v seznamech
Ukrajina Černobyl jaderné elektrárny české komiksy historické komiksy jaderné havárie
2021 | 1984: grafický román |
2018 | Kapsy |
2023 | Černobyl: Pád Atomgradu - grafický román |
Příběh Černobylu je fascinující. A každé čtení, dívání či poslouchání neomrzí. Neviditelná zabijácká síla, arogance moci, Sovětský svaz, specifický přístup místních... Nejen to vše dohromady tvoří velmi vděčný vypravěčský mix. Navíc, každý o Černobylu slyšel. Stejnojmenný seriál je dodnes na ČSFD tím nejlépe hodnoceným (96 %!). A i on sám vychází mj. ze slavné a skvělé knihy Modlitba za Černobyl od laureátky Nobelovy ceny (Světlana Alexijevičová). Právě kvůli tomu, jak moc a do jaké podrobnosti už byl Černobyl probrán, tak nemůžu Pád Atomgradu hodnotit vysoko. Zpracování komiksu totiž nepřináší nic významně nového, není pojímán z nějakého neotřelého pohledu, viz pro srovnání např. Bomba (Alcante), ale jde prakticky o proškrtaný/stručnější scénář seriálu, včetně těch největších a nejzajímavějších špeků ze zmíněné knihy. A je velká velká škoda, že autor svou inspiraci ani konkrétně neuvádí/nezdrojuje. Tedy četba zajímavá jako další černobylská jednohubka, ale pro hlubší ponor se zase vrátím k osvědčeným kouskům.