Černošské báje a pohádky přehled
Ladislav Mikeš Pařízek , Pavel Sula
Deset pohádek a bájí o tajemných bytostech, lidech a zvířatech podle vyprávění domorodých obyvatel Belgického Konga Díl první - Černošské báje sebrané spisovatelem a cestovatelem Lad. M. Pařízkem Díl druhý - Černošské báje přeložené z cizích pramenů spisovatelem P. Sulou
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Černošské báje a pohádky. Přihlašte se a napište ho.
Utla, ale pekna kniha pohadek. Vsechny jsou obsazene v jine parizkove knize - Prales kouzelných snů, ktera je obsahlejsi, tak je lepsi precist si tu.
Tato knížka asi splňuje definici pohádek, ale jsou tak odlišné, že jsem si připadal jako v úplně jiném světě ve kterém jsem se těžko orientoval. K této knížce se můžete kdykoliv vrátit a tyto báje a pohádky vám budou připadat možná pokaždé úplně jiné. Nevím pro koho ta knížka je, jestli pro děti nebo dospělé, ale chtěl bych je vidět v těch padesátých letech jak se tvářili, když tu knihu četli.
Jinak mi tu knihu doma je jako mít doma poklad z jiného světa, naprostý unikát. Knihu doplňuji nádherné moderní ilustrace, které zapadnou do kontextu celé knihy.
Kniha Černošské báje a pohádky v seznamech
Myšlence sbližování, komunikace, respektu napomáhá i sběr báji a pohádek, jejich překlad. To se povedlo dvěma spisovatelům posuďte sami.
Digitalizace literatury a zpřístupnění bez omezení by byla prospěšná, překladače celkem fungují. Mnohé fondy se ukládají v programech, které se mohou propojovat a spolupracovat již dnes.
Báje jsou odlišné, než jsme zvyklí, přesto doporučuji.