Černý dům přehled

Černý dům
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/511637/bmid_cerny-dum-rCW-511637.jpg 4 526 526

Talisman série

< 2. díl

Ve Wisconsinu dojde k sérii nelítostných vražd, které připomínají nelidské řádění šíleného Alberta Fishe před desítkami let, a proto se neznámému vrahovi začne říkat Rybář. Velitel místní policie nemá s takovým druhem zločinu zkušenosti, proto požádá o pomoc detektiva Jacka Sawyera. Jenže – jsou vraždy opravdu dílem duševně nemocného člověka, nebo v tichém městečku řádí tajemná zlá síla? Odpověď může být v Jackově skryté minulosti.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Horory
Vydáno: ekniha , Beta-Dobrovský
Originální název:

Black House, 2001


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Černý dům. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (80)

Belanna
předevčírem 3 z 5

Ani Černý dům mi nepadl moc do noty, byl víc temný, víc vyzrálejší než Talisman, ale prostě to nebylo ono. Možná jsem měla příliš velké očekávání.

LittleAndy
28.07.2024 4 z 5

Román je spočiatku veľmi rozvláčny a zdĺhavý. V kombinácii s predstavovaním množstva postáv a nadbytočných opisov udalostí ma takmer uspával. Oplatí sa však vydržať, lebo čím je čitateľ hlbšie v deji, tým je kniha lepšia. Príbeh mal hutnú atmosféru, dobré postavy a komplexne vybudované vzťahy medzi nimi. Detektívny žáner nemám v obľube, no v tomto prípade išlo o veľmi neobvyklý prípad, a navyše v kombinácii s hororom, takže mi to vôbec neprekážalo. Udalosti ma dokázali emočne zasiahnuť a postavám som fandil. Od finále som si sľuboval trochu viac, ale King zvykne súboje postáv odbaviť rýchlo a na prvý pohľad možno až triviálne, takže sa niet čomu čudovať.
Prepojenie so sériou Temná veža bolo cítiť na každom kroku, hlavne v druhej polovici knihy. Oceňujem aj referencie na postavy z iných autorových diel. V jeho univerze je všetko organicky prepojené.
Čítal som aj Talizman, pri ktorom by sa dal môj čitateľský zážitok prirovnať k prvej polovici Čierneho domu. Talizman ma s výnimkou určitých pasáži nenadchol, ba až nudil. Pri Čiernom dome to bolo iba zozačiatku a neskoršie pasáže to naplno vynahradili, takže sa teším, že pokračovanie nieže nesklamalo, ale ešte aj predčilo očakávania.


okeey
02.01.2024 4 z 5

Černý dům je volné pokračování knihy Talisman, použila jsem slovo "volné", protože jsou i tací, kteří Talisman nečetli a v knize Černý dům se dobře orientovali.
Musím přiznat, že Černý dům se mi líbil o trochu méně než Talisman, ale to neznamená, že jsem si čtení neužila. Jedná se o kombinaci hororu a detektivky a v tom je Stephen King jako ryba ve vodě (jeho čtenáři vědí). Opět do poloviny knihy pomalý rozjezd, seznamování s postavami a prostředním. Od poloviny vás kniha vcucne a nedokážete se od ní odtrhnout, takový King zkrátka a samozřejmě ne každému to vyhovuje. Nicméně Černý dům zkrátka neměl tu jiskru Talismanu, proto o jednu hvězdu méně.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Sokolník, Lesk soumraku a další knižní novinky (7. týden)

12.02.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Černý dům v seznamech

v Právě čtených11x
v Přečtených742x
ve Čtenářské výzvě54x
v Doporučených33x
v Knihotéce430x
v Chystám se číst291x
v Chci si koupit141x
v dalších seznamech10x