Zlato Arkony. Kniha první přehled
Juraj Červenák
Černý Rogan / Čierny Rogan série
1. díl >
Na Rujáně odjakživa vládli žrecové z Arkony. Touha po pokladech svatyně však přivedla na ostrov cizí hrdlořezy. Jejich lodě s dračími lebkami se vynořily ze severních mlh, z říše skryté před pohledy smrtelníků. Zaútočili, naplnili pobřežní vody těly rujánských obránců a obsadili ostrov. Arkona zatím odolává. Kouzla, která ji chrání, však slábnou. Cizinci mezitím rozšiřují svou hrůzovládu – dobyli už Volgost a téměř se zmocnili štítu boha Jarovíta, ve Štětíně potupili Triglavovu svatyni a teď cení tesáky směrem k majestátnímu Volinu. Slovanští žreci a vládcové volají o pomoc. Povodím Odry z dalekého jihu přichází pán Radhostova meče a jeho démonický vlčí průvodce… Po mnoha letech od napsání cyklu Černokněžník se Juraj Červenák vrací ke svým nejpopulárnějším hrdinům, Černému Roganovi a Goryvladovi. V dvoudílném románu Zlato Arkony je pouť zavede na sever, až na jantarová pobřeží, kde slovanští bohové čelí krvelačným dobyvatelům. Poradí si černokněžník v končinách, které jsou tak daleko od Kančí hory a Krvavého ohně, zdroje jeho moci?... celý text
Romány Literatura slovenská Fantasy
Vydáno: 2012 , BrokilonOriginální název:
Zlato Arkony, 2012
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zlato Arkony. Kniha první. Přihlašte se a napište ho.
Série Černokněžník mě hodně bavila, ale upřímně Zlato Arkony tak nějak nebylo ono nevím úplně proč, ale úplně mě to nepohltilo. Upřímně nevím, jestli chci číst další díl.
Je to taková jednohubka. Chuťově dobré, krátkodobě zaujme, ale chlebíček je prostě chlebíček.... To mě jen napadlo takové přirovnání.
Červeňáka mám rád, hlavně kvůli tomu, že využívá slovanskou historii a mytologii. Ale vždy po přečtení jedné maximálně dvou knih si musím dát na chvíli pauzu, protože mi to začne splývat do jedné šablony.
A Zlato Arkony je na tom stejně, dobře odvedená práce, má to švih, akce střídá akci, není tu moc prostoru pro dlouhé líčení a nudné dilemata hrdinů a díky tomu přečtete více stran a za dva tři dny je to za námi.... Ale! Celé to je trošičku na jedno brdo - porada, útok, střílím lukem, švihám mečem, něco se pokazí, vlk je zraněný, já jsem zraněný, píchnu meč do země a oba vyléčím.... A tak to jde pořád dokola.
Ale je to prostě srdcovka a tak dávám 4/6
Knižní novinky (1. - 7. 10.)
30.09.2012
„Perun Hromovládce utrhne vašemu Odinovi palici a ošoustá ho do prázdného očního důlku.“
Kniha Zlato Arkony. Kniha první v seznamech
Část díla
2013 | Mŕtvy na Pekelnom vrchu |
2009 | Strážcové Varadínu |
2006 | Ocelové žezlo |
2015 | Ohnivé znamenie |
2017 | Vlk a dýka |
Kniha opäť plná krvavých súbojov a to mám na tejto sérií od Jura Červenáka najradšej. Napriek tomu ide za mňa o najslabšiu časť série. Vedľajšie postavy nie sú moc zaujímavé a príbeh tiež nejak extra neupúta. Nový nepriateľ je zaujímavou hrozbou, ale nikto z Aelfov nemá dostatočné charizma ako záporák. To sa môže samozrejme zmeniť v ďalšej časti. Napriek tomu sa mi dielo zlato Arkony čítalo s ľahkosťou.