Červená čára přehled
Ilmari Kianto
Klasické dílo finské literatury, román-dokument nestora finských spisovatelů (nar. 1874) z roku 1909. Zachycuje boj o hlasovací právo v souvislosti s generální stávkou r. 1905 ve Finsku a především těžký úděl venkovského lidu, jenž uprostřed drsné i krásné přírody žije svůj hladový život a jen zvolna si uvědomuje, že na jeho vůli a činech závisí změna stávajícího společenského řádu a vybojování společenské spravedlnosti.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1962 , SNKLU - Státní nakladatelství krásné literatury a uměníOriginální název:
Punainen viiva, 1909
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Červená čára. Přihlašte se a napište ho.
Poselství knihy: volíte-li sociální demokraty, sežere vás medvěd. Velmi poučná kniha :)
Četla jsem v červenci 2009. Podle mých poznámek:
Příběh Topiho, jeho ženy a dětí z Lesní samoty. Strádají a uvěří, že chystané volby jim přinesou zlepšení ubohé situace. Ale nejsou to jen sociální poměry, které rodinu ničí (příroda je proti nim, Topiho, když přijde o tři ze svých dětí, zabije medvěd),
Místy čtivé. Místy ne. Nevyrovnané.
Kniha Červená čára v seznamech
Drsný finský život, na který se dnes ani nepamatuje. Kniha líčí běžné dny průměrné sedlácké rodiny na finském venkově na počátku 20. století, kdy se třela bída s nouzí. Kvůli nevzdělanosti, izolaci a prosté snaze přežít nezbývalo moc prostoru se nějak poučit o politice a možnostech změn, které by zlepšily kvalitu života. Kniha krásně líčí způsob, jak rychle a snadno probíhala propagace politických stran, které slibují hory doly a pak nakonec reálnou změnu nepřinesou (alespoň ne hned). Kniha je skvělá ukázka severského realismu/naturalismu.