Česká stíhací esa první světové války přehled
Marek Brzkovský , Norbert Brzkovský
Letci, kteří si zaslouží naše uznání. Během 1. světové války se zrodil pojem „stíhací eso“. Byl jím označován letec, který dokázal sestřelit pět a více nepřátelských letadel. Do konce války tento sice neoficiální, o to však cennější titul získalo pět pilotů, které můžeme označit za Čechy: Otto Jindra, Jindřich Kostrba, Augustin Novák, Josef Novák a také František (Franz) Slanina. Zkušení autoři Marek a Norbert Brzkovští se rozhodli vzdát těmto mužům hold, který jim české prostředí dluží – byli skvělými letci, ovšem bojovali na „špatné straně“.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Česká stíhací esa první světové války. Přihlašte se a napište ho.
Téma je to sice zajímavé, ale autoři se ho zhostili mimořádně špatně. Text je často nesourodý, skáče od jednoho k druhému, kdyby knížka neměla beztak nevkusnou grafiku, šlo by o útlou brožurku. Závěrečné pojednání o všech našich esech působí jakoby autoři potřebovali na pár zbylých stránek ještě něco napsat. Tahle publikace v mé knihovně rozhodně nezůstane.
Knižní novinky (9. týden)
28.02.2021
Kniha Česká stíhací esa první světové války v seznamech
V knize jsou některé málo známé informace, což oceňuji. Je vidět, že autoři získání informací nějaký čas a úsilí věnovali. Ale je rušivé, při čtení medailonku pilota, že zivotopisné informace jsou proloženy nesouvisejícími doplňkovými texty. Možná je to tím, že autoři jsou zvyklí publikovat v časopisech, kde jsou takové informace odděleny ve zvláštních boxech. Jenže v knize mi to nesedí. Ocenil bych, pokud by při popisování soubojů byl uveden vždy i přesný typ protivníkova letounu, abych to už nemusel hledat někde jinde. Což je takto uvedeno v některých kapitolách. A taky je pravda, že graficky by kniha za takovou cenu mohla být lépe provedena.