Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize České pověsti. Přihlašte se a napište ho.
Skryté poklady, hejkalové, vlkodlaci, lesní žínky, vodníci, ale i pověsti o historicky doložených osobnostech. Touha po bohatství, strach z nadpřirozena, respekt k přírodě i nedostatek pokory, zločin a trest, touha po spravedlnosti, pomsta. Pověsti jsou bohatým zdrojem informací o našich předcích, o tom, jak žili, co prožívali, co je trápilo, po čem toužili.
Pověsti i pohádky mám ráda, takže i ve zralém věku jsem se začetla do pověstí Adolfa Weniga s ilustracemi Josefa Weniga. A dobře jsem udělala, ocitla jsem se v polích i lukách, hájích i lesích. Setkala jsem se nejen s lidmi s nadpřirozenou mocí, ale také s bytostmi, které si lidé vytvořili ve své fantazii.Při čtení jsem prožila moc hezké chvíle a už se těším na vnučku a společné večery strávené nad knížkou pana Weniga.
Kniha České pověsti v seznamech
2000 | Staré pověsti pražské |
1932 | České pověsti |
1999 | Moravskoslezské pověsti |
1998 | Bohatýrské zvěsti |
1996 | Pověsti staré Prahy |
Knížka z mého dětství, kterou jsem při úklidu objevila ve své knihovně. Je zde hodně málo známých pověstí z celých Čech. Myslím si, že pro dnešní děti už bude knížka dost nesrozumitelná svým zastaralým jazykem. Mě se líbila, protože jsem při čtení zavzpomínala na svou prababičku a její vyprávění.