České umění 1900-1990 přehled

České umění 1900-1990
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/553318/bmid_ceske-umeni-1900-1990.jpg 5 1 1

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize České umění 1900-1990. Přihlašte se a napište ho.

Apo73
03.01.2025 5 z 5

Kniha byla původně doprodným katalogem ke stejnojmenné výstavě, která se uskutečnila v roce 1990 v domě U zlatého prstenu v Praze. Celá byla sestavena ze sbírek Galerie hlavního města Prahy. Bylo tehdy důležité, protože velmi komplexní představení vývoje českého výtvarného umění. A protože jak výstava, tak tato kniha je několikaúrovňová, tak se z katalogu stala vyhledávaná příručka pro středoškoláky a kohokoliv, kdo chce takový základní vhled do našeho umění 20. století. Autoři (to není jen Vojtěch Lahoda, ale také Karel Srp a Lenka Bydžovská) se přiklonili k druhému, rozšířenému vydání. A to je skutečná perla.
Na knize oceňuji, že to není nějaká otrocká chronologie, že se autoři snaží o skutečné průniky do stylu a témat, jakoby se snažili odkrývat pozadí myšlení autorů - jak obraz přibližue nebo vyjadřuje stav duše, vzpomnínky, jak se staví utopie nebo řád, v čem spočívá tzv. strnulý neklid, záhada vnějšku, neboi jak vypadají vzdálené ráje. To vše uvozuje esej o "Skutečnosti v obraze" a "obrazu ve skutečnosti" od filozofa M. Petříčka. Skvělé reprodukce nejen doplňují text, ale jsou svébytnou rovinou knihy, a činí z ní vizuální zážitek. Mně přišla zajímavá i ta poslední část, která už není na křídovém papíře, a která se týká historie sbírek Galrie hlavního města Prahy, jejich formování a putování po různých méstech Prahy, a velmi zajímavý seznam všech výstav, které byly po celou dobu existence galerie uskutečněny. A na konci je i soupis vystavených děl, takže si člověk může trochu o tehdejší výstavě udělat představu.
Zkrátka to je lahůdková kniha, která neotřele, skutečně nově, vtahuje za oponu českého výtvarného umění a tak ji musím prostě doporučit. Nedá se nic dělat.

Kniha České umění 1900-1990 v seznamech