České země v letech 1620-1705 přehled
Jiří Mikulec
Syntetické zpracování pobělohorského období představí jednu z nejdramatičtějších epoch českých dějin. Na jejím počátku stály radikální proměny českých zemí po porážce stavovského povstání, které navíc doprovázelo násilí třicetileté války. Po ukončení tohoto konfliktu, tedy v dobách mírové rekonstrukce, pak střední Evropu ohrozila rozpínavost osmanských Turků, proti kterým se spojilo několik zemí, aby zachránily obleženou Vídeň. Kniha vedle těchto i mnoha dalších událostí z českých dějin, nazíraných v širším kontextu habsburské monarchie, seznámí s barokní společností, s rozvojem katolické zbožnosti obyvatelstva a s kulturním vývojem v českých zemích. Představí také modernizační rysy, které již v 17. století položily základy novodobého státu.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize České země v letech 1620-1705. Přihlašte se a napište ho.
První svazek ze série „České země v....“, který jsem přečetl. Šáhl jsem po něm víceméně náhodou, asi se mi líbil, jak je nový. A ač mne doba „temna“ zas tak nezajímá, dílo pana Mikulce mne naopak bavilo velmi, je dobře strukturované, ne příliš podrobné a přesto se z něj laik dozví vše podstatné. Dobré v kontextu odpovídajících dílů seriálu Toulky českou minulostí.
S touto knihou jsem byl naprosto spokojen. Je pravda, že se nejedná o dílo, které by zabíhalo do přílišných podrobností, ale pro základní přehled nejdůležitějších událostí a postav, je naprosto dostačují. Autor navíc používá srozumitelný jazyk i pro ty, kteří se historií tolik nezabývají, a tak se kniha velice dobře čte.
Kniha České země v letech 1620-1705 v seznamech
17.-18.století české dějiny přelom 17. a 18. století
2002 | Královská trilogie |
1997 | Leopold I.: Život a vláda barokního Habsburka |
1997 | Děti a levobočci českých králů |
2005 | 31.7.1627 - Rekatolizace šlechty v Čechách |
1997 | Muži a milenci českých královen |
Velmi zevrubně a z různých úhlů popsaná jedna důležitá doba naší historie. A navíc čtivým stylem.