České země v letech 1705–1792 přehled
Roman Vondra
Osvícenství má většina čtenářů spojeno s Marií Terezií, a zejména jejím synem Josefem II., jejichž panování a reformám text věnuje náležitou pozornost.Autor si vedle politiky, válek a hospodářství všímá i kultury a umění baroka, rokoka a klasicismu, rozvoje vědy a techniky,...
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize České země v letech 1705–1792. Přihlašte se a napište ho.
02.10.2014
Zajímavě a hlavně srozumitelně pojaté dějiny 18. století u nás. Určitě se ke knize budu vracet.
Kniha České země v letech 1705–1792 v seznamech
v Mé knihovně | 14x |
Přehleně a komplexně popsané dějiny 18. století, které k nám přiválo ze západu Evropy myšlenky osvícenství. Toho osvícenství, které považuji za třetí pilíř (vedle antiky a křesťanství) naší západní civilizace. Nikde jinde na planetě nemá rozum a lidský život takovou váhu jako v našem euroamerickém prostoru. Na tom má prodělání osvícenství nesmazatelnou zásluhu.
Vlastně mě napadlo srovnání se 60tými lety 20. století. To se prostě v dějinách najdou generace, které chtějí úpřímně posunout svět a lidstvo někam dál a mnoho příštích generací z jejich úsilí těží.
A tak panovníky Josefa II. a Leopolda II., tyto opravdové první služebníky svého státu mám za velké borce. A jejich máti Marii Terzii za velkou borku. Josef II. byl možná střelec jehož reformy byly často drastické a nepromyšlné (čtu na něj kritiku shora zdola), ale ta odvaha! Za to, že se spoustu věcí nebál prosadit, si ho fakt vážím.
A mmch. díky této knížce jsem dostal ohromnou chuť na pozdně barokní a raně klasicistní hudbu a objevil díky ní několik geniálních skladatelů. Za všechny doporučuji Jana Křtitele Vaňhala! Doporučuji. Jak knížku, tak tu hudbu ;-)