Československý rok 1938 přehled
Robert Kvaček
Události roku 1938, které vyvrcholily Mnichovskou dohodou a záborem pohraničí, představují v naší historii nejhorší trauma mladého československého státu. Vnitropolitické i zahraničně politické okolnosti, otázky nevyhnutelnosti přijetí diktátu Benešem a naší vládou jsou a stále budou předmětem diskuzí politiků i historiků. Léta byly tyto úvahy ovlivňovány různými ideologickými tlaky. Dnes můžeme tragický rok 1938 analyzovat svobodně a bez předsudků. Práce jednoho z našich vážených a nejrespektovanějších historiků docenta PhDr. Roberta Kvačka, DrSc. patří v tomto směru k těm nejzasvěcenějším. Kniha Československý rok 1938 je doplněnou a rozšířenou verzí titulu, který poprvé oslovil naše čtenáře v roce 1988. Tato nejnovější a poslední verze je dílem, kde byli autoři ovlivněni už jen a jen svými poznatky, včetně faktů z archívů, které před rokem 1989 ještě nebyly k dispozici... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Československý rok 1938. Přihlašte se a napište ho.
Velmi podrobně popsáno pozadí tragického roku 1938, perfektní pro získání širších souvislostí.
Není to jednoduché čtení, co věta, to nějaká nová informace, datum či jméno. Ale je fakt, že to je asi nejdetailnější popis předmnichovských událostí, na který jsem zatím narazila a že pan Kvaček vlastně tímto stylem píše všechny své knihy, takže to zas takové překvapení nebylo :).
Kniha Československý rok 1938 v seznamech
Výborná voľba, ak sa o toto obdobie teprv začínate zaujímať. Asi nikde som sa nestretol s jednoduchším a zrozumiteľnejším vysvetlením nemeckého tlaku na ČSR. Počas príprav konferencie v Mníchove sa Hitler zveril Mussolinimu: „Súčasné Československo treba zlikvidovať, pretože disponuje štyridsiatimi divíziami a zväzuje mi ruky voči Francúzsku.“ Ak by si niekto pomyslel, že ide o nedôveryhodný údaj (keďže nie je všeobecne známy), doplním, že v rovnakom duchu sa Hitler vyjadril už 5. novembra 1937 (kedy okrem ČSR zmienil i vtedy ešte samostatné Rakúsko), počas tzv. Hoßbachovej porady (GÖRLITZ, Walter: The German General Staff. Its History and Structure 1657 – 1945. Londýn: Hollis & Carter, 1953. strany 308 – 309).