Český film v obrazech 1898-1945 přehled

Český film v obrazech 1898-1945
https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/118650/cesky-film-v-obrazech-1898-1945-118650.jpg 3 5 5

Fotografická publikace zprostředkovává prostřednictvím mnoha fotografií atmosféru a zákulisí českého filmu v letech 1898-1945.

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Český film v obrazech 1898-1945. Přihlašte se a napište ho.

milamarus
18.03.2023 3 z 5

Rozumím, že ani při více-jak-dvousetstránkovém rozsahu nelze obsáhnout všechny, kteří v českém filmu v tomto období hráli, kteří ho vyráběli, že vždycky zůstane někdo opomenut. Toto však lze podstatně eliminovat pečlivým výběrem fotografií a ještě pečlivěji formulovanými popisky, aby každý, kdo na tom či onom vybraném snímku je (a je na něm rozpoznatelný), nezůstal bezejmenný. Jenže, tady kdepak.

Mezi režiséry vede Martin Frič, mezi herci Vlasta Burian, a ostatní, například Jaroslav Marvan - toho najdete v knize jen jednou a sice až na straně 153, což je při jejich filmovém partnerství (Revizor, Katakomby, Přednosta stanice, Zlaté dno, U pokladny stál,..) dost tristní. // Stejně špatně z toho vyšli moji oblíbení milovníci - Hugo Haas (str. 111) a Gustav Nezval (str. 215), přičemž Ladislava Boháče jsem nenašla vůbec. Ach jo. Ten jeho šibalský úsměv mi zde velmi schází.
Jde-li o existující popisky pod fotografiemi - první výhrada, vlastně přání zní: ráda bych znala celá křestní jména těch, na které se dívám. První písmeno mi nestačí. Druhá, jak už jsem naznačila shora, u naučné knihy bych očekávala, že budou autorem identifikováni všichni, na které se dívám, případně, že v textu bude uvedeno "neznámý", "neztotožněný" apod., aby čtenář netápal, aby se něco naučil. Vždyť zvolený formát knihy (34 cm x 24 cm) poskytuje dostatek prostoru k rozepsání. Třetí - očekávala bych, že text bude před tiskem kontrolován. Hned vysvětlím, domnívám se, že koupajícím se děvčetem na čtyřicáté straně je Zorka Janů (1921-1946), protože Ohnivé léto....

Závěr: dávám tři slabé hvězdičky, přidávám štítky a za všechny neúplné popisky doplňuji - na str. 65 vidíte vedle Jiřího Voskovce herečku Milku Balek-Brodskou (1888-1961); na str. 146 spolu krom Josefa Kemra a Rudolfa Hrušínského debatují také František Kreuzmann (1895-1960), Karel Černý (1892-1945) a František Hlavatý (1873-1952).

Kniha Český film v obrazech 1898-1945 v seznamech