Český New York přehled
Martin Nekola
New York, pulzující metropole a vstupní brána do USA, přilákal i značné množství vystěhovalců z českých zemí. Po první světové válce česká komunita čítala přes 40 000 lidí. Martin Nekola na základě mnohaletého výzkumu přímo v newyorských archivech připravil unikátní knihu o všech aspektech života Čechů za „velkou louží“. Dozvíte se o zajímavých osudech našinců i jak tamní česká komunita ovlivnila naše moderní dějiny. Autor navíc nashromáždil desítky cenných, dosud nepublikovaných fotografií.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Český New York. Přihlašte se a napište ho.
To teda bylo moc zajímavé. Nenapadlo mě, že budu s chutí číst i údaje o počtu vystěhovalců z českých zemí v různých letech. Životní osudy známých i neznámých osob, jejich rodin a potomků, bohatá fotografická dokumentace. Martin Nekola odvedl perfektní a záslužnou práci.
Knižní novinky (7. týden)
14.02.2021
Knižní novinky (6. týden)
07.02.2021
Kniha Český New York v seznamech
New York USA (Spojené státy americké) národnostní menšiny Češi menšiny Češi v Americe Češi v zahraničí
2018 | Do švestek jsme doma |
2015 | První republika 1918-1938 |
2021 | Český New York |
2012 | Operace Kondor |
2020 | Na cestě za svobodou: Češi v uprchlických táborech po únoru 1948 |
Přiznám se nevím kolik hvězdiček mám dát, ale pořád jsem o tom přemýšlela.
1. Proti autorovi a proti napsané knize se nedá nic vytknout. Spíš jsem si říkala, že první generace byla pro zachování své domoviny, další generaci a to se na ně nezlobím už je to jedno. Právě to co postavili již pro další využití nemá smysl- nikdo se o to nestará, právě proto se to stává časem ruinou.
2. I když se o osídlení píše často v New Yorku, také se v jiných oblastech usazovali Češi. Právě kdysi v jednom kalendáři vydaného v roce 1920 jsem četla článek o dvou učitelkách z Čech, které vyučovali děti v češtině, dokonce museli vyrobit nábytek z dřevěných palet- i to jsou pro mě hrdinové. Dokonce prý o tom jedna z paní učitelek napsala knihu.
Tak je to pěkná kniha, dokonce s známými a neznámýma hrdiny, kteří za velkým oceánem se snažili šířit slávu České republiky od období rakouska- uherska.