Český Nietzsche?: K dílu Friedricha Nietzscheho, Ladislava Klímy a jejich dnešnímu významu přehled
Vojtěch Kinter
Knižní studie se zaměřuje na vztah myšlení Friedricha Nietzscheho a Ladislava Klímy. Kriticky se staví k charakteristice Klímy jako „českého Nietzscheho“, a to jednak v konfrontaci s dřívějšími výklady zkoumaného vztahu, zejména s pojetím slavisty Urse Heftricha, jednak srovnáním textů, v nichž oba filozofové vykazují největší podobnosti (Nietzschovy knihy Antikrist, Genealogie morálky a Ecce homo s pasážemi Klímova Velkého romanu a autobiografickými texty). Klíma v tomto srovnání vystupuje jako nezávislý myslitel, především s ohledem na jeho smysl pro nízké, nauku o kontradikcionismu a (neo)kynismu. Nejpodstatnější doklad Klímovy svébytnosti však spočívá v hledání smyslu jeho myšlení pro dnešek, jež není odvoditelné z Nietzscheho. Zde autor argumentuje mimo jiné Klímovým neotřelým filozofickým stylem.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Český Nietzsche?: K dílu Friedricha Nietzscheho, Ladislava Klímy a jejich dnešnímu významu. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Český Nietzsche?: K dílu Friedricha Nietzscheho, Ladislava Klímy a jejich dnešnímu významu v seznamech
v Mé knihovně | 3x |
2023 | Patrný rub věci |
2024 | Český Nietzsche?: K dílu Friedricha Nietzscheho, Ladislava Klímy a jejich dnešnímu významu |
Velmi zajímavá práce o českém filosofovi Ladislavu klimovi a jeho filosofii a jeho srovnávání s nemeckym filosofem fridrichem Nietzschem co ma jejich filosofie společne a čím se zozchazeji. Sem rad ze mlada, generace zase postupně objevuje dílo naše geniálního Filosofa Ladislava Klímy. Kniha mne navnadila po delší době sáhnout do knihovny po nějakém svazku od Ladislava Klímy a znovu si dílo přečíst. Doporučuji všem milovníkům Ladislava Klímy.