Český rok přehled
Jiří Trnka , Klára Trnková
Z babiččina kapsáře. Knížka zachycuje tradiční zvyky, dětské hry a zábavy na české vesnici v průběhu jednoho roku. Čtenáři se tu dozvědí, jak dříve vypadal život na vsi, jaké práce byly obvyklé, co se jídávalo a jaké svátky slavili naši předkové. Knížka je doplněna lidovými písničkami a pořekadly. Ilustrace jsou z loutkového filmu Jiřího Trnky Špalíček.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Český rok. Přihlašte se a napište ho.
Odpoledne před odchodem na noční jsem si krátila čas tímto knižním skvostem. Vrátila jsem se na českou ves z dob dávno minulých a připomenula si naše staré zvyky, obyčeje, dětské hry a během chvilky tak prožila celý jeden rok. Jedla jsem s nimi jejich prostá jídla, slavila s nimi jejich staré svátky a připomněla jsem si naše staré národní zvyky. Bylo to toulání veskrze idylické, do této pohnuté doby jako dělané. Knížka je sice malinká svým formátem, ale o to větší svým obsahem. Doplněná je o výjevy z Trnkova loutkového Špalíčku, což byla opravdu pastva pro oči.
Je zajímavý si přečíst jaké zvyky a pranostiky byly dříve. Něco se dochovalo, jiné ne. Je hezké si o tom přečíst. Kniha je doplněna krásnými obrázky.
Kniha Český rok v seznamech
Krásně, stručně popsané jaké zvyky dodržovali naši předci. Můžeme si porovnat, co vydrželo do dnešních dní. Doplněno fotografiemi z prvního celovečerního filmu Jiřího Trnky - Špalíček.